2 zadania
Rodney: Trapi mnie pewne zadanie

A nawet dwa

1) Niech liczby rzeczywiste x,y spelniaja rownosc (x+5)
2+(y−12)
2=14
2
Wtedy wyrazenie x
2+y
2 ma najmniejszą wartość równą: ?
2)Ile podzbiorów ma zbiór {a,{a},{{a}}} ?
Szczególnie drugie prosiłbym z jakimś bardziej rozbudowanym wyjaśnieniem. W pierwszym w sumie
tez chcialbym sie dowiedzeic skad wzial sie wynik

Z gory dziekuje
12 cze 23:26
Basia:
każdy zbiór n−elementowy ma 2n (n≥1) podzbiorów (razem z pustym i samym sąbą)
czyli 23 = 8
dowód jest indukcyjny:
1.
n=1 czyli mamy zbiór A={a}
jego podzbiory to: ∅; {a} czyli 2=21
2.
A= {x1,....,xn} zakładamy, że ma 2n podzbiorów
B = {x1,....,xn,xn+1}
każdy z podzbiorów A jest podzbiorem B czyli mamy 2n
do każdego z tych istniejącym możemy dołożyć xn+1 tworząc 2n nowych
co daje razem 2n + 2n = 2*2n = 2n+1
c.b.d.u.
12 cze 23:39
Rodney: przyznam, ze nie wiem co dalej...
12 cze 23:46
Basia:
co dalej ? nic dalej!
nie łapię o co Ci chodzi
12 cze 23:48
Rodney: wydaje mi sie, ze to nie jest odpowiedz na zadne z tych pytan
12 cze 23:51
Mila: Liczba wszystkich podzbiorów zbioru n− elementowego
A={a
1,....a
n}
| |
liczba podzbiorów 1− elementowych |
| |
| |
liczba podzbiorów − elementowych |
| |
.
.
suma :
współczynniki dwumianu Newtona dla dwumianu (1+1)
12 cze 23:57
Basia:
pytasz ile podzbiorów ma zbiór trzyelementowy
(bo Twój zbiór jest trzyelementowy)
ma ich 23 = 8
a wynika to z przytoczonego i udowodnionego twierdzenia
12 cze 23:58
Rodney: no ok, zastanawialy mnie po prostu te nawiasy wewnatrz zbioru... A co z zadaniem 1. ?
12 cze 23:59
ZKS:
To ja sobie zrobiłem 1 zadanie.

f(x , y) = x
2 + y
2 φ(x , y) = (x + 5)
2 + (y − 12)
2 − 14
2
F(x , y , λ) = x
2 + y
2 + λ((x + 5)
2 + (y − 12)
2 − 14
2))
x
2 + y
2 + λ((x + 5)
2 + (y − 12)
2 − 14
2)) =
= x
2 + y
2 + λx
2 + 10λx + 25λ + λy
2 − 24λy + 144 − 196λ
{φ(x , y) = (x + 5)
2 + (y − 12)
2 − 14
2
| | 5λ | |
{(1 + λ)x = −5λ ⇒ x = − |
| |
| | 1 + λ | |
| | 12λ | |
{(1 + λ)y = 12λ ⇒ y = |
| |
| | 1 + λ | |
{x
2 + 10x + 25 + y
2 − 24y + 144 − 196 = 0
| | 5λ | | 5λ | | 12λ | | 12λ | |
(− |
| )2 + 10 * (− |
| ) + ( |
| )2 − 24 * ( |
| ) − 27 = 0 |
| | 1 + λ | | 1 + λ | | 1 + λ | | 1 + λ | |
| 169λ2 | | 388λ | |
| − |
| − 27 = 0 / * (1 + λ)2 |
| (1 + λ)2 | | 1 + λ | |
−196λ
2 − 392λ − 27 = 0
| | 1 | | 27 | | 1 | | 27 | |
−196(λ + |
| )(λ + |
| ) = 0 ⇒ λ = − |
| ∨ λ = − |
| |
| | 14 | | 14 | | 14 | | 14 | |
| | 135 | | 324 | |
x = − |
| ∧ y = |
| |
| | 13 | | 13 | |
13 cze 00:09
Basia:
skoro
(x+5)2+(y−12)2=142
(y−12)2 = 142 − (x+5)2
y − 12 = ±√142 − (x+5)2
y = ±√142 − (x+5)2 + 12
x2 + y2 = x2 + (√142 − (x+5)2+12)2
lub
x2 + y2 = x2 + (−√142 − (x+5)2+12)2
czyli wypadałoby znaleźć najmniejszą wartość każdej z funkcji
f(x) = x2 + (√142 − (x+5)2+12)2
g(x) = x2 + (−√142 − (x+5)2+12)2
ale to paskudne liczenie, więc powinien być jakiś prostszy sposób
13 cze 00:10
ZKS:
Rodney a jakie masz odpowiedzi do 1 zadania?
13 cze 00:18
Rodney: odpowiedzi to
2
1
√3
√2
13 cze 00:28
ZKS:
Skąd tyle odpowiedzi jeszcze
√3 i
√2 niech ktoś mądrzejszy jak tak zrobi to zadanie.

Mi w 1 zadaniu wyszło 1 i 729.
13 cze 00:42
Basia:
to niemożliwe !
jak mogą być cztery różne wartości najmniejsze ?
przytocz te odpowiedzi dokładnie !
13 cze 00:42
Basia: może to są współrzędne; np. dla x=2 y=1 i dla x=√3 y=√2
albo coś w tym rodzaju
13 cze 00:44
ZKS:
Właśnie ciekawe o co chodzi ale jeżeli to są współrzędne to nie spełniają warunku okręgu.
13 cze 00:51
Basia: wydaje mi się, że to zadanie może mieć nieco inną treść (ale oczywiście pewna nie jestem)
13 cze 00:54
ZKS:
Chyba że może to są odpowiedzi do wyboru
A 2
B 1
C √3
D √2?
13 cze 00:56
Basia: a to możliwe, ale wtedy to byłby banał
13 cze 00:58
ZKS:
Nie ma osoby piszącej tutaj to zadanie więc nie będziemy się głowić co miał na myśli.

Ja już idę na spanie więc dobranoc
Basia 
.
13 cze 01:03
Basia: Dobranoc
13 cze 01:05
Teo:

Zadanie 1)
odp.: 1
Zadanie 2)
ile podzbiorów ma zbiór {a} ?
ile podzbiorów ma zbiór {{a}} ?
13 cze 01:21