wzór na podst. przedziału
Karlix: Jak na podstawie przedziału wyznaczyć wzór funkcji kwadratowej ?
12 cze 18:55
Basia:
napisz treść zadania bo na postawione przez Ciebie pytanie nie da się sensownie
odpowiedzieć
12 cze 18:58
picia:
zapewne chodzi o postac iloczynowa nierownosci..ale moge sie mylic
12 cze 19:01
Karlix: Miałam podany przedział <2,∞) i na podstawie tego miałam podać wzór funkcji której ten
przedział będzie odpowiadał.
12 cze 20:46
Nienor: ale to jest przedział czegoś konkretnego?, nie wiem monotoniczność funkcji?
12 cze 20:50
Basia: może zbiór wartości ?
12 cze 20:53
Karlix: tak zbiór wartości, tak jak zawsze sie pisze pod jakimś wykresem.
12 cze 21:32
Basia:
takich funkcji jest nieskończenie wiele
każda postaci y = a(x−p)2+2 gdzie a>0, p zupełnie dowolne
np. y = x2+2
y = 2(x−1)2 + 2 = 2(x2−2x+1)+2 = 2x2−4x+4
itd.
12 cze 21:37
picia:
np
y=x
2+2
12 cze 21:38
Karlix: miło wiedziec że jest taka postać nic o niej nie miałam a tekie zadanie na sprze było ;x
12 cze 21:54