aaaaaaa
Malwaaa: Dane są dwa kolejne wierzchołki równoległoboku ABCD: A(−2,−1) i B(6,3). Wiedząc że przekątne
tego równoległoboku przecinają się w punkcie E (1,3). a) wyznacz współrzędne wierzchołków C, D
b) wykaż że równoległobok ABCD jest prostokątem.
12 cze 19:42
Mila: Narysuj w układzie wsp.Odcinek AB,zaznacz punkt E=(1,3)
Wektor [AE]=[3,4]
C=(1+3,3+4)=(4,7) przesunięcie punktu E o wektor [3,4]
wektor [BE]=[−5,0]
D=(1−5,3+0)=(−4,3] przesunięcie punktu E o wektor [−5,0]
B) wektor [AD]=[−2,4]
wektor AB=[8,4]
−2*8+4*4=0 zatem wektory są prostopadłe.
II sposób prostopadłości z tw Pitagorasa.
12 cze 23:34