Wielomiany
nika: Dla jakich wartości parametru m i k Wielomiany W(x)=(x+3)(x−1)2 i P(x)=(k−m)x4 + x3 +
x2 − (4k+m)x+3 są równe? Z góry dzięki za rozwiązanie
12 cze 17:14
pigor: ... otóż
W(x)=(x+3)(x
2−2x+1)= x
3−2x
2+x+3x
2−6x+3=
x3+x2−5x+3 = P(x) ⇔
⇔ k−m=0 i 4k+m=5 /+ stronami ⇔ 5k=5 i m=k ⇔
k=m=1 . ...
12 cze 17:21
Buuu: W(x)=(x+3)(x
2−2x+1)=x
3−2x
2+x+3x
2−6x+3= x
3+x
2−5x+3
Współczynniki przy kolejnych potęgach muszą się zgadzać, czyli otrzymasz układ równań:
| ⎧ | k−m = 0, bo W(x) jest tylko 3 stopnia | |
| ⎩ | −(4k+m) = −5 |
|
12 cze 17:24