Pomocy.Zadanie z objetosci walca
Mateusz : Witam mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak zrobic to zadanie. Zbiornik na wode ma kształt walca o
wymiarach średnica 6m wysokość 4m.ile waży woda w zbiorniku jeśli jest napełniony do 2/5
wysokosci przyjmij ze 1 dm3(szescienny) to 1 kg.Prosze o pomoc bo jutro pisze sesje z plusem.Z
góry dziękuje
12 cze 18:43
12 cze 18:50
Mateusz : Mozesz mi wytłumaczyc co z kat sie wzielo?
12 cze 18:54
picia:
zamieniam jednostki
6m=60dm
4m=40 dm
promien to polowa srednicy czyli 0,5*60=30
| | 2 | | 2 | |
napelniony jest w |
| czyli |
| *40=16 i to jest wysokosc o ktora nam chodzi |
| | 5 | | 5 | |
dalej to juz wzor na objetosc walca
12 cze 18:59
Mateusz : Okej dzieki a czy mam pomnożyc wynik objetosci walca przez π czy odrazu mam obliczyc ile to kg?
12 cze 19:09
picia:
a chcez miec ciezar π−kilogramow?
trzeba wymnozyc przez π.
12 cze 19:11
Mateusz : Dzięki
12 cze 19:19
picia:
12 cze 19:19
Mateusz: wynik wyszedl mi 45216 kg i niejestm pewny czy to napewno jest dobrze ?
Porsze o odpowiedz.
12 cze 19:43
Mateusz: Moze mi ktos potwierdzic czy todobrze czy nie.Prosze!
12 cze 20:23
picia:
≈45239
12 cze 20:30
Mateusz: dzieki. czyli prawie dpbrze
12 cze 20:38