pochodne
Dominika:

Narysowac wykres funkcji i wskazac punkty w ktorych funkcja nie ma pochodnych, udowodnic to za
pomoca granic jednostronnych. f(x) = |x
2−1| wiec wykres wyglądać będzie tak. I teraz
pytanie: czemu granica po x→−1
− = −2 a po x→−1
+ = 2
11
12 cze 12:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
źły wzór funkcji
f(x)=
| ⎧ | |x−1| dla x∊R\<−1,1> | |
| ⎩ | −x2+1 x∊<−1,1> |
|
12 cze 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
też źle napisałem:
f(x) =
| ⎧ | −x−1 dla x∊(−∞,−1) | |
| ⎨ | −x2+1 dla x∊<−1,1> |
|
| ⎩ | x−1 dla x∊(1,+∞) | |
12 cze 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że tam po lewej i prawej to są ramiona paraboli

a to przypadkiem nie chodziło o wyliczenie pochodnej w punkcie z granicami lewo i
prawostronnymi?
Bo przecież granica lewo i prawostronna FUNKCJI (a nie pochodnej) w −1 i 1 będzie wynosić '0'
... w końcu jest to funkcja ciągła
12 cze 12:33
Basia:
Artur
1.
to jest funkcja f(x) = |x2−1|
Dominika nie umiała narysować łuków
2.
oczywiście, że chodzi o granice ilorazów różnicowych, skoro należy udowodnić, że w punktach
−1 i 1 funkcja nie jest różniczkowalna
12 cze 14:10
Pain: | | f(x)−f(x0) | |
To chyba trzeba wyliczyc ze wzoru f'(x0)=limx→x0 |
| ale pewny nie |
| | x−x0 | |
jestem może niech ktoś inny sie wypowie...
12 cze 14:24
pigor: {P{Pain]] masz całkowitą rację w "ostrzach" , czyli tu w x=±1 nie będzie pochodnych
i aby to wykazać trzeba się "pobawić" w tych granicach (tu definicja pochodnej w
x
o=−1
± i x
o=1
±) , czy istnieją
12 cze 15:01
kapek: Jaka jest w końcu postać tej funkcji? Bo z rysunku pewności nie mamy, ale wystarczy policzyć te
granice w 1+ i 1− oraz −1+ a także −1− i jeśli są one różne to pochodna nie istnieje w tym
punkcie.
Jeszcze były inne warunki, które sprawiają, że nie istnieje pochodna z IxI
12 cze 15:13
kapek: Pochodna z | x2−1 | dla przedziału (−1,1) wynosi −2*x, natomiast w pozostałych przedziałach
dziedziny wynosi 2x. Ponieważ w punktach −1 oraz 1 pochodna nie jest ciągła, czyli nie
istnieje.
Można w tym celu wykorzystać podróżniczkę(subróżniczkę).
Pochodną wartości bezwzględnej jest sgn(x), które nie jest określone dla "0".
Naszym x jest tutaj x2−1, a "0" wartości −1 oraz 1
12 cze 15:27