algebra zadania tekstowe
Ola: Mam jeszcze jedno zadanie Kamil wlał 5,7 litra wody do wiadra i 4,2 litra wody do miski. Ile
wody musi przelac z wiadra do miski, aby w obu naczyniach bylo tyle samo wody ?
. . . .− szukana ilośc wody do przelania
. . . − ilośc wody w wiadrze po odlaniu
. . . . − ilość wody w misce po dolaniu
proszę o pomoc
12 cze 19:21
picia: 0,75l
12 cze 19:24
Ola: a jak to rozwiązac? jak bym mogła prosić o całosć zadania
12 cze 19:25
picia:
x+4,2=5,7−x
2x=1,5
x=0,75
12 cze 19:26
Pain: wystarczy odjac 5,7−4,2 = 1,5 i to podzielic na dwa
12 cze 19:26
Ola: Dziękuje bardzo a mam jeszcze jedno zadanie jak bym mogła prosic o rozwiazanie.
Klocki Basi były w 2 pudełkach− żołtym i niebieskim. W niebieskim bylo 5 razy więcej niż w
ż.... jej brat przełozył z n pudełka do ż pudełka 16 klockow w obu pudełkach byo tyle samo.
ile razem klockow miała basia w obu pudełkach
−liczba klockow zołtych na poczatku
liczba w niebieskim na początku
liczba w zołtym po przełożeniu
i w niebieskim po przelozeniu
12 cze 19:30
Ola: czy na to pytania bedzie 8 czy 32 ?
12 cze 19:39
Ola: Dziekuje wam bardzo już to zrozumiałam jesteście super. Jestem pierwszy raz na tej stronie i
jestem zachwycona dzieki wielkie za pomoc to wam powinny należec się te 5.
12 cze 20:08
dsffsdfsd: ββββ∑
7 maj 17:52