matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.11.2009
Zadania
Odp.
11
leniwiec:
3x
2
+x−2
=
4x
2
−12+9
8x
3
−36x
2
+54x−27
przez jaką wspólną liczbę pomnożyć i mianownik i licznik,żeby sprowadzić do wspólnego
3
mm4:
prosze o sprawdzenie:
3
AGA:
a co powiecie na to zad. : W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM TRÓJKĄTNYM WYSOKOŚĆ TRÓJKĄTA PODSTAWY MA DŁUGOŚĆ 6CM. KĄT NACHYLENIA KRAWĘDZI BOCZNEJ DO PŁASZCZYZNY PODSTAWY MA MIARĘ 30 STOPNI.
0
Jaaaaaaaaaa:
Pokój na poddaszu ma skośny sufit, który jest nachylony do poziomu pod kątem 30* (30 STOPNI). W najniższym miejscu pokój ma 120 cm wysokości. Podłoga ma kształt kwadratu o boku 3 m. Jaką
0
gonia:
W 300 g wody o temperaturze 10C rozpuszczono jodek potasu i otrzymano roztwór nasycony.Następnie roztwór ogrzano do 40C.Ile jodku potasu należy dodatkowo rozpuścić ,aby
0
gonia:
W 300 g wody o temperaturze 10C rozpuszczono jodek potasu i otrzymano roztwór nasycony.Następnie roztwór ogrzano do 40C.Ile jodku potasu należy dodatkowo rozpuścić ,aby
6
michał:
ja mam pytanie jak to rozwiązać chodzi mi o układ równań
1
damian:
chciałem zapytać czy dobrze zrobiłem to zadanie:
1
ola:
określ zbiór wartości funkcji f f(k)=NWD(18,k)
16
Wydi:
Długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 30cm są pierwszym, piętnastym i siedemnastym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz pole tego trójkąta.
2
Wydi:
Wykaż, że w równoległoboku dwusieczne sąsiednich kątów wewnętrznych są prostopadłe.
3
Wydi:
Funkcja liniowa y=ax+b jest malejąca i jej miejscem zerowym jest liczba niedodatnia. Ustal znak wyrażenia a+b.
2
Daniel:
Ojciec ma 35lat, a syn 8. Odpowiedz na pytanie: Za ile lat ojciec bedzie mniej niz trzy razy starszy od syna? okresla nierownosc:
3
Daniel:
Iloczyn dwoch liczb dodatnich, z ktorych jedna jest o 12 wieksza od drugiej, jest rowny 925. Liczbami tymi sa:
1
Daniel:
ile rozwiazan posiada rownanie −x
2
+5x
2
−x+5=0 A.1
1
Anulka:
Ile jest płaszczyzn przechodzących przez punkt A i prostopadłych do danej prostej k, jeżeli A∉k ?
1
MMM:
rozwiaz rownanie (log
3
x)*(log
x
5)=log
3
8
0
Anulka:
Jeżeli w czworościanie pięć krawędzi ma długość l, a szósta 10 cm, to ile wynosi l ?
0
Anulka:
Punkt 0 jest spodkiem wysokości ostrosłupa trójkątnego, w którym wszystkie krawędzie boczne tworzą z podstawą kąty o równych miarach. Które z poniższych zdań są prawdziwe? Uzasadnij
4
Haku:
Obwód trójkąta jest równy 5x. Jeden z boków jest równy x+y, drugi jest o 2x krótszy od niego. Oblicz długość trzeciego boku.
1
artur:
zbiorem rozwiązań nierówności
1
2
x−
1
3
x<
1
4
x−
1
6
a. (−2,∞)
1
Anulka:
Jeżeli w czworokącie pięć krawędzi ma długość l, a szósta 10 cm, to ile wynosi l ?
0
Wiola:]:
Jak to zrobić
Jest to matematyczna zagadka
3
Anulka:
Ile jest równy kąt rozwarcia stożka, którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem? Uzasadnij
3
Jaaaaaaaaaa:
Pokój na poddaszu ma skośny sufit, który jest nachylony do poziomu pod kątem 30* (30 STOPNI). W najniższym miejscu pokój ma 120 cm wysokości. Podłoga ma kształt kwadratu o boku 3 m. Jaką
1
artur:
ile jest liczb całkowitych dodatnich spełniających nierówność 1−
x
3
≥
x
6
2
mm4:
prosze o sprawdzenie
0
Mumia 44:
Eto pomożesz
?
2
artur:
rozwiązaniem układu równań 3x+y=2
1
artur:
równanie x
5
−5x
3
+4x=0; a. nie ma pierwiatków rzeczywistych
4
artur:
układ równań: 2x+3y=5
2
artur:
podzbiór zbioru liczb naturalnych dodatnich spełniających nierówność (3−x)(3+x)>0 ma: a. dwa elementy
1
Beartes:
zapisz jaki warunek spełniają współrzędne punktów należących do koła o srodku S i promieniu r a) S=(1,2) r = 3
2
mm4:
policz granice ciagu Probowałem na rożne sposoby mi nie chce wyjść. Wynik ma byc −∞
5
artur:
x
2
−5
liczba rozwiązań równania
=0 to:
5−x
a. 0 b. 1
2
Mumia 44:
Eto sprawdź
9
Jaaaaaaaaaa:
1. Oblicz obwód czworokąta o wierzchołkach: A = (−2, 1), B = (1, −5), C = (4, 1), D = (1, 3) .
1
mm4:
prosze o sprawdzenie
1
artur:
równanie 2x
2
−4x−3=0 a. nie ma rozwiązań
0
AGA:
W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM TRÓJKĄTNYM WYSOKOŚĆ TRÓJKĄTA PODSTAWY MA DŁUGOŚĆ 6CM. KĄT NACHYLENIA KRAWĘDZI BOCZNEJ DO PŁASZCZYZNY PODSTAWY MA MIARĘ 30 STOPNI. OBLICZ POLE POWIERZCHNI
0
Krzysiek2005:
POMOCY
CHCIALEM SIE TYLKO ZAPYTAC, CZY KTOS Z WAS MIESZKA W OKOLICACH BOLESLAWCA,WOJ. DOLNOSCLASKIE I CZY JEST DOBRY Z MATMY, PONIEWAZ SZUKAM KOGOS, KTO MOGLBY UDZIELAC MI
4
AGA:
W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM CZWOROKĄTNYM KRAWĘDŹ BOCZNA O DŁUGOŚCI 8 CM TWORZY Z WYSOKOŚCIĄ TEGO OSTROSŁUPA KĄT O MIERZE 60 STOPNI. OBLICZ OBJĘTOŚĆ TEGO OSTROSŁUPA.
9
AGA:
OBLICZ OBJĘTOŚĆ PROSTOPADŁOŚCIANU KTÓREGO PRZEKĄTNA MAJĄCA DŁUGOŚĆ 20CM TWORZY Z PŁASZCZYZNĄ PODSTAWY KĄT O MIERZE 60 STOPNI. OBLICZ OBJĘTOŚĆ PROSTOPADŁOŚCIANU.
7
AGA:
WITAM. MAM DO OBLICZENIA NASTĘPUJĄCE ZADANIE: OBLICZ OBJĘTOŚĆ I POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ PROSTOPADŁOŚCIANU KTÓREGO PODSTAWĄ JEST KWADRAT O
5
artur:
5x+4
rozwiązaniem równania
=3 jest:
2x−1
a. 1 b.
1
2
1
hubabuba:
log
√
128
+ log 32
1
3
(1/3 jest na górze tak jakby to był ułamek) / log (2
√
2
2
stiw:
z miasta A do miasta B leci mucha z prędkością C. Ile lat ma dróżnik?
1
mm4:
policz granice ciagu Probowałem na rożne sposoby mi nie chce wyjść. Wynik ma byc −∞
1
Anulka:
Jeżeli V
a
oznacza objętość sześcianu o krawędzi a, a V
3a
objętość sześcianu o krawędzi 3a, to:
14
Mira 9:
Mam takie zadanka. Prosze o sprawdzenie i korekte. 1. oblicz pole figury zakreskowanej prostokata 10*10
0
Anulka:
Ile jest równa wysokość czworościanu , którego krawędzie są przekątnymi ścian pewnego sześcianu o krawędzi a ?
1
LadyGaga:
Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an= −1/2 n−1 jest arytmetyczny.
5
sylw:
liczba całkowitych rozwiązań równania 2x(x
2
−5)=0 wynosi A. dwa
0
LadyGaga:
dany jest ciąg o wyrazie ogónym a= −2n+8. wyznacz wszystkie dodatnie wyrazy tego ciągu.
2
lola:
zbiorem rozwiązań nierówności −x
2
+2x−1<0 jest: A. zbiór pusty
0
LadyGaga:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = (n−4) (n−7). sprawdź, które wyrazy tego ciągu są ujemne.
0
masio:
pomóżcie... Stop miedzi ze srebrem wazy 2kg. W stopie jest 400g miedzi. Jaka jest gestosc stopu .
0
masio:
Do produkcji dżemu mama zużyła 5kg owoców po 2zl i 3kg cukru po 1.80zl za kilogram. W następnym roku te owoce zdrożały o 10%, a cukier o 5%. O ile procent zwiększyły się koszty
2
lola:
wartość k, dla której jeden z pierwiastków równania x
2
+9x+k=0 jest równy −3, wynosi: A. −6
4
Karolina:
y = −3
−
x
+
1
+ 4
0
em:
Znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu rekurencyjnego a) a
1
= 1; a
n+1
= 2a
n
+ 1
22
kimi:
1
mm4:
policz granice ciagu moze mi ktos pomoc?
0
Skrzatleśny:
Zad 1. Dlaczego przy strzelaniu z karabinu zaleca się jego kolbę mocno przyciskać do ramienia, gdyż w przeciwnym wypadku karabin mocno „kopie” w ramię?
4
em:
Wypisz kilka następnych wyrazów ciągu
a) p, w, ś, c, p,...
0
Drażu:
Siema mam do rozwiązania zadanie z liczb zespolonych i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
2
olka:
Proszę o pomoc, potrzebuję to zadanie zaliczyć , a nie wiem jak je rozwiązać rozwiąż równanie (
√
2−
√
3
)
x
+ (
√
2+
√
3
)
x
= 4
0
kamila:
Poziom głośności dźwięku wydawanego przez samolot jest równy 140dB, a wydawanego przez samochód 50dB. Oblicz, ile razy natężenie dźwięku wydawanego przez samolot jest większe od natężenia
0
Tess:
umieść w układzie współrzędnych kąt 60,120, 240, 300 stopni i wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych dla tych kątów.
1
Anulka:
Przyjmijmy, że pomarańcza jest kulą o średnicy 7 cm. Wyciśnięty sok stanowi 60% objętości owocu.
9
MMM:
oblicz wartosc wyrazenia (log23)*(log34)*(log45)*...*(log1516)
0
Anulka:
Ile przekątnych ma graniastosłup o podstawie pięciokątnej ?
1
Krzynio:
n
k
a
n
=
keN
2
n
c
n
a
n
=
ceR
n!
1
Anulka:
Ile jest równa suma odległości dowolnego punktu sześcianu o krawędzi 5 cm od wszystkich ścian sześcianu?
1
Batman:
Pomoże mi ktoś ? Z miejscowości A do B odległej o 160 km wyruszył samochód osobowy i rowerzysta. Prędkość
0
Anulka:
Jaką bryłę otrzymamy w wyniku obrotu trapezu prostokątnego (niebędącego prostokątem) wokół krótszego ramienia?
0
Anulka:
Jeżeli V1 jest objętością kuli o promieniu r1, V2 jest objętością kuli o promieniu r2 i V2=3V1, to :
0
gaba:
narysuj wykres : f(x)=
√
|x|−1
0
Anulka:
Jeżeli V
1
jest objętością kuli o promieniu r
1
, V
2
jest objętością kuli o promieniu r
2
i V
2
=3V
1
, to :
4
Mateusz:
Pole prostokąta Przekątne prostokąta dzielą go na cztery trójkąty. Oblicz pole prostokąta jeśli pole jednego z
4
monika:
Pomocy−potrzebuje na wczoraj W(x)=x
3
+ x
2
− 9x−9
1
not.:
W rzucie pewną monetą orzeł wypada dwukrotnie częściej niż reszka. Podaj rozkład prawdopodobieństwa dla doświadczenia polegającego na rzucie tą monetą.
2
Pomóżcie, proszę! :(:
POTĘGI O WYKŁADNIKACH RZECZYWISTYCH. Skorzystaj z takich wzorów, jak:
1
a
−n
=
dla a ≠ 0
a
n
a
1/2
=
n
√
a
dla a ≥ 0
1
Anulka:
Przekątna sześcianu jest o 2 cm dłuższa od jego krawędzi. Ile jest równa objętość tego sześcianu ?
1
Anulka:
Ile ścian ma ostrosłup o podstawie n−kątnej ?
1
Anulka:
Jaką miarę ma ma kąt dwuścienny między sąsiednimi ścianami bocznymi w graniastosłupie sześciokątnym prawidłowym ?
1
Anulka:
Kula o promieniu 5 cm i stożek o promieniu podstawy 10 cm maja taka sama objętość. Ile jest równa wysokość stożka ?
1
jagna:
Proszę o pomoc
! 1Jaką moc rozwija sportowiec przy skoku do góry,jeżeli jego masa wynosi 60kg ,wysokość
1
Anulka:
Objętość sześcianu jest równa 343 cm
3
. Ile jest równe pole tego sześcianu ?
0
Anulka:
W pewnym gospodarstwie stoi zbiornik na deszczówkę. Zbiornik ma kształt prostopadłościanu o wysokości 0,5 m. Ile czasu musi padać deszcz dający 20 mm opadu na godzinę, aby zbiornik
0
Anulka:
Dzieci maja w ogrodzie plastikowy basen. Podłogą basenu jest koło o średnicy 2m. Niestety wodę do tego basenu trzeba nalewać dziesięciolitrowym wiadrem. Jaka będzie wysokość słupa wody po
2
andrzej:
ile to jest pierwiastek z 229?
0
magda:
Krawędź boczna prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego ma długość 8 cm, bok podstawy 4 cm. Przez środki dwóch sąsiednich krawędzi podstawy poprowadzono płaszczyznę, prostopadłą do podstawy.
0
juleczka:
POMOCY: Ułamek jedna trzecia do potęgi 8 zapisz za pomocą wykładnika 3
2
juleczka:
POMOCY: Ułamek jedna trzecia do potęgi 8 zapisz za pomocą wykładnika 3
0
Staff.:
1.Rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenie A polega na tym, że suma liczb oczek jakie wypadną w obu rzutach, jest równa co najmniej 3. Podaj opis zdarzenia A` i wypisz zdarzenia elementarne
6
Staff.:
1.Rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenie A polega na tym, że suma liczb oczek jakie wypadną w obu rzutach, jest równa co najmniej 3. Podaj opis zdarzenia A` i wypisz zdarzenia elementarne
6
matthew:
Czesc. "Ciąg arytmetyczny" mam takie zadanie do wykonania:
1
Natalia:
ile jest wszystkich sześciocyfrowych liczb nieparzystych?
6
damian:
Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt: A(−1,2,−5) i równoległej do płaszczyzny 2x+3y+z+10=0 i oblicz odległość punktu A od tej płaszczyzny.
2
MMM:
Hej
zad.1
1
boguś:
Przekątne rombu wynoszą 16 cm i 12 cm. Oblicz wysokosć tego rombu
2
andrzej:
pole trójkąta równoramiennego o podstawie 16 cm wynosi 80 cm2. Oblicz obwód tego trójkąta
1
Seba:
Pomoże mi ktoś ? Z miejscowości A do B odległej o 160 km wyruszył samochód osobowy i rowerzysta. Prędkość
2
Madzia:
Pomoże mi ktoś nie wiem jak zrobic: Suma liczby3−cyfrowej jest równa 19. Różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. Jeśli cyfry
2
deezyy:
1
wyznacz wzor funkcji wykładniczej ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2,
)
9
8
bogusia:
4 − 2x jak sie taka fumkcje rysuje f(x) = −−−−−−− x należy R − {0}
1
iwa:
czesc jak zbadac z definicji czy istnieja pochodne funkcji w punktach
1
beatka:):
znajdz wzor funkcji ktorej wykresem jest parabola o wierzchołkach (3,−1) przechodzaca przez punkt (5;9)
1
ola:
zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrelizowac zamówienie na czas , postanowiono wykonywac dziennie jednakowa liczbe taboretow. po wykonaniu 66 i dwie
1
Oliwka:
Oblicz długość boku kwadratu, jeśli: a) przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku
0
hyu:
wiedzac ze zo=2−i jest pierwiastkiem wielomianu W(z)=z
4
−4z
3
+4z
2
+4z−5 oblicz pozostale pierwiastki
0
bekii:
Błagam, pomóżcie........
2
ola:
−liczba 8 log
2
3
jest rowna ? prosze o rozwiazanie −trzecia czesc liczby 9
33
wynosi?
1
Amy475758:
Oblicz obwód kwadratu, którego przekątna ma długość 5 cm.
2
aneczka:
wyznacz współczynniki wielomianu W(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d, gdzie a≠0 o którym wiadomo, że ma trzy miejsca zerowe:−3,1,3 oraz W(−1)=32
2
deezyy:
wyznacz dziedzine funkcji :
√
1−
1
3
x
0
ola:
przekatna rombu ma dlugosc 8 i 13 cm . oblicz pole czworokąta, ktorego wierzcholkami sa srodki bokow rombu
5
ola:
o ile procentpole kołao promieniu dlugosci 8 jest wieksze od pola kola wyznaczonego przez pkrag o równaniu x
2
+y
2
−6x+5=0?
0
Darusia:
odcinek ab o długości 8 cm jest średnicą okrekub to jekie pole może mieć trójkąt ABC, jeści C lezy na tym okregu
0
natalia:
funkcję kwadratową w postaci kanonicznej f(x)=2(x−1)
2
−8 można sprowadzic do postaci iloczynowej w następujący sposób:
1
natalia:
funkcję kwadratową w postaci kanonicznej f(x)=2(x−1)
2
−8 można sprowadzic do postaci iloczynowej w następujący sposób:
2
ola:
zbadaj czy istnieja taka wartosc wspolczynnika −a− dla ktorej wielomiany W(x)i [Q(x)}
2
sa rowne, jesli Q(x)=x
2
+ax−1, W(x)=x
4
+2x
3
+x
2
−2x+1
1
paulina:
(0,3) do potęgi minus 3 jak to obliczyć
1
GiGi:
:::rysunek::: Oblicz pole zacieniowanej figury. Proszę pomozcie
0
Madzia:
Pomoże mi ktoś nie wiem jak zrobic: Suma liczby3−cyfrowej jest równa 19. Różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. Jeśli cyfry
0
Seba:
Z miejscowości A do B odległej o 160 km wyruszył samochód osobowy i rowerzysta. Prędkość rowerzysty jest o 50 km/h mniejsza od prędkości samochodu .Czas przejazdu jest o 3 godziny 20
0
ola:
zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrelizowac zamówienie na czas , postanowiono wykonywac dziennie jednakowa liczbe taboretow. po wykonaniu 66 i dwie
3
Ann:
Udowodnić, że funkcja
:
4
someone:
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 13 i 37 oraz przekątnej długości 40. stosunek długości krawędzi bocznej graniastosłupa do dłuższej przekątnej podstawy wynosi
20
rogal:
CO ZA PORONIONA MATURA Z MATEMATYKI
2
x:
Zadanie1. Na parterze teatru znajduje się 26 rzędów po 24 miejsca w każdym rzędzie. Miejsca są
0
olka:
Proszę o pomoc, potrzebuję to zadanie zaliczyć , a nie wiem jak je rozwiązać rozwiąż równanie
2
justa:
zaznacz na osi liczbowej zbiory:A=(−∞;−3);∪(3;−∞) i B=(−5;−1) a)wyznacz zbiory A∪B;A∩B;A−B
0
Rovni:
Wykaż, że dla każdego x nalezacego do R zachodzi nierownosc W(x)=(x−1)(x−3)(x−7)(x−9)+40>0
1
oblicz wspolrzedne punktów przecięcia wykresu funkcji y= x
2
+ 5x+2 z wykresem funkcji y= −x − 6
1
deezyy:
funkcja f przyporządkowuje kazdej liczbie naturalnej n nalezacej do zbioru {3,4,5,6,7,8} najwiekszy wspolny dzielnik liczb n i 10.
1
someone:
pomóżcie proszę
w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jesy równe sumie pól obu podstaw. oblicz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do
1
rozwiąż nierówności a) 5x −10 < 2x
2
2
oblicz współrzędne punktów przecięcia paraboli y= −0.5 x
2
−x+7.5 z osiami układu współrzędnych oraz współrzędne jej wierzchołka. narysuj tę parabolę.
1
aneczka:
Aby wyznaczyć współczynniki wielomianu W(x) = ax3 +bx2+cx+d, gdzie a≠0, o którym wiadomo, że ma trzy miejsca zerowe1,4,−2 oraz dla argumentu (−1)osiąga wartość (−10) możemy postąpić tak:
4
Godzio:
Do elektrowni nadeszło 500 ton wegla w 18 wagonach. Wagony zawierały po 15, 20, 30 ton. Ile było wagonów każdego rodzaju?
4
Tomek:
log
2
(2x−3)+log
2
2x+3
5
=3
4
kropka:
2
x+2
−
2x
x
2
−4
=0
1
Anulka:
:::rysunek::: Dany jest prostopadłościan ABCDA1B1C1D1 {patrz rysunek}. Do której z wymienionych płaszczyzn
1
Anulka:
Które z poniższych zdań jest prawdziwe? a} Dwie różne proste wyznaczają jednoznacznie płaszczyznę
1
Anulka:
Drewnianą pomalowaną kostkę sześcienną rozpiłowano na 125 przystających sześcianików. Ile wśród nich ma pomalowaną co najwyżej jedną ścianę?
1
Anulka:
Objętość walca otrzymanego w wyniku obrotu prostokąta o bokach a i 2a wokół krótszego boku jest równa V1, a objętość walca otrzymanego w wyniku obrotu tego samego prostokąta wokół dłuższego
1
ustal ile miejsc zerowych ma funkcja a) y= 3x
2
+ 5x−2
1
Rovni:
trzy różne liczby, ktorych suma równa się 63, tworzą ciąg geometryczny. liczby te są pierwszym, czwartym i szesnastym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Jakie to liczby?
3
określ monotonicznośc funkcj a) y= 5(x−7) do kwadratu
1
natalia:
Rozwiąż równanie:
5+x
x
=
3x+5
x+5
9
ivka:
sin3x=1
0
monika:
funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+2, gdzie a ≠0, przyjmuje wartość (−1) dla argumentu 1
1
Jednym z jej miejsc zerowych jest liczba
2
a)wyznacz wzór tej funkcji
0
monika:
Rozwiąż nierówność: a) (2x−3)(1−x)
3
(x+2)(x+1)
2
>0
13
tofik:
Witam, mam problem z paroma zadańkami, bo z matmy jestem cieniutki, bardzo proszę o pomoc w tych zadań, z góry dziękuje.
0
adam:
Podstawa ostrosupa jest prostokat o polu 9dm
2
. dwie sciany boczne sa pod katem prostym do wysokosci. katy miedzy krawedziami bocznymi a plaszczyzna podstawy maja pi/6 i pi/3. oblicz
1
Mariusz:
zad z modułami
doprowadz do najprostrzej postaci nie weim czy dobrze zrobiłem
7
POMOCY!!!:
narysuj wykres ciagu a) a
n
=
6
n
6
aneczka:
pilne Dany jest wielomian W(x)= x
3
+ ax−2
7
Mira:
Znajdź ogólny wzór na liczbę naturalną, która powiększona o 1 jest wielokrotnością dziewiątki, a pomniejszona o 1 jest wielokrotnościa ósemki.
0
Mimi:
Podaj współrzędne x, y wszystkich punktów, gdzie współrzędne są liczbami naturalnymi i spełniają warunek: NWW(x,y) + NWD(x,y)=10.
0
aneczka:
Zad.1 bardzo pilne proszę o pomoc
1
aneczka:
W pewnym zakładzie pracy zależność przychodów ze sprzedaży od wielkości produkcji wyraża wzór p(n) = 150n , gdzie n− oznacza liczbę sztuk wyprodukowanego towaru, a koszty produkcji, w
1
snufkin:
Wariacje z powtórzeniami.
2
wicia:
Mam pytanie , jeżeli mam takie oto działanie
2
Jutro kolokwium!:
lim
Jak policzyć błagam
x−2ln(x
2