wagony
Godzio: Do elektrowni nadeszło 500 ton wegla w 18 wagonach. Wagony zawierały po 15, 20,
30 ton. Ile było wagonów każdego rodzaju?
czy mógłbym zrobić do tego taki układ :
x+y+z=500
gdzie x to waga wszystkich wagonów 15 t. y 20t a z 30t
tylko teraz nie wiadomo jak bo sa 3 niewiadome i 2 równania próbowałem jakoś zapisać coś x i z
ale nic mi nie chce wyjść
25 lis 15:15
Bogdan:
1. x + y + z = 18 ⇒ z = 18 − x − y
2. 15x + 20y + 30z = 500 ⇒ 3x + 4y + 6z = 100 ⇒ 3x + 4y + 108 − 6x − 6y = 100
| | 3 | |
3x + 2y = 8 ⇒ y = 4 − |
| x i x, y, z ∊ N+ |
| | 2 | |
dla x = 1: y = 2,5 sprzeczność
dla x = 2: y = 1
dla x = 3: y = −0,5 sprzeczność
Odp.: x = 2, y = 1, z = 18 − 2 − 1 = 15
25 lis 15:23
Godzio: dzięki, próbowałem coś z tym na początku ale nic mi nie chciało wyjść
25 lis 15:35
Bogdan:
Trzecią potrzebną informacją poza dwoma równaniami jest fakt: x, y, z ∊ N+.
25 lis 15:36
Matematyk: Można też nie podstawiać−tylko opisać logicznie:
32x musi być liczbą naturalną, bo wtedy i tylko wtedy y będzie liczbą naturalną(a nią
jest).
Skoro to wyrażenie i x są liczbami naturalnymi, to x jest liczbą podzielną przez dwa.
oraz 4>
32x............
itd.
Ogólniej jest to lepiej widziane, niż suche podstawianie i czekanie aż wyjdzie

Zwłaszcza na konkursach.
25 lis 17:22