Znajdź licznik
leniwiec: | 3x2+x−2 | | | |
| = |
|
|
| 4x2−12+9 | | 8x3−36x2+54x−27 | |
przez jaką wspólną liczbę pomnożyć i mianownik i licznik,żeby sprowadzić do wspólnego
mianownika?
25 lis 23:46
AROB: Rozłóż na czynniki oba mianowniki, wtedy zobaczysz przez co należy pomnożyć licznik.
25 lis 23:49
Basia:
Podziel
8x3−36x2+54x−27
przez
4x2−12x+9
8x3 −36x2+54x−27 : 4x2−12x+9 = 2x − 3
−8x3+24x2−18x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−12x2+36x−27
12x2−36x+27
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0
czyli
8x3−36x2+54x−27 = (4x21−12x+9)(2x−3)
czyli szukany licznik =
(3x2+x−2)(2x−3)
25 lis 23:53
leniwiec: próbowałam rozłożyć na czynniki oba mianowniki i bzdury wychodziły

o dzieleniu też myślałam

(ehh za szybko się zniechęcam chyba...

)
ale ogromne dzięki,przynajmniej mogę się pocieszyć tym,że mam dobre pomysły...
najgorzej to z tym lenistwem,nawet matura w perspektywie jakoś słabo mnie pobudza xD
26 lis 00:02
AROB: Lub zamiast dzielenia:
| | 3 | | 3 | |
gdyż 8x3 − 36x2 + 54x − 27 = (2x − 3)3 = [2(x − |
| )]3 = 8(x − |
| )3 |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 00:09
Basia:
Można jeszcze tak
4x2−12x+9 = (2x−3)2
8x3−36x2+54x−27 = (2x−3)3
wystarczy pomnożyć licznik pierwszego przez 2x−3
26 lis 00:13
AROB: Słusznie.
26 lis 00:15
leniwiec: Aaa−ha.

Fajnie,tyle sposobów jest...
26 lis 00:20
leniwiec: no,cóż może źle przepisałam zadanie z tablicy,ale pierwotnie przy 12 nie miało być x...
26 lis 00:25
AROB: Na pewno był tam x.
26 lis 00:29
Basia:
No to przecież taki zapis: 4x
2−12+9 nie ma za wiele sensu, bo to jest 4x
2−3
a 4x
2−3 = (2x−
√3)(2x+
√3) i te mianowniki nie mają wspólnych dzielników, czyli
| | L1*M2 | |
L2 = |
| a to nie będzie wielomian |
| | M1 | |
Chyba jednak to
miało być −12x.
26 lis 00:32
Eta:
Nikt by tak nie pisał: −12 +9 ..... napisałby po redukcji : −3
więc musi być −12x +9
26 lis 00:35