wielokrotności
Mira: Znajdź ogólny wzór na liczbę naturalną, która powiększona o 1 jest wielokrotnością dziewiątki,
a pomniejszona o 1 jest wielokrotnościa ósemki.
25 lis 07:54
Nikka: ciekawe zadanie... próbowałam je rozwiązać, ale jak zapisać ogólny wzór takiej liczby nie mam
pojęcia...
n − liczba naturalna
Skoro n powiększona o 1 jest wielokrotnością liczby 9 to n + 1 = 9k, pomniejszona o 1 jest
wielokrotnością liczby 8 to n − 1 = 8k
n + 1 = 9k
n − 1 = 8k
Rozwiązując układ równań otrzymujemy k = 2 i n = 17.
Liczba
17 jest liczbą spełniającą warunki zadania :
17 + 1 = 18 = 9*2
17 − 1 = 16 = 8*2
ale czy to się da uogólnić i czy jest więcej takich liczb...
25 lis 08:45
Mira: Dzięki! Przedyskutuje to zadanie z nauczycielem.
25 lis 11:00
Miś: To nie jest ogólne rozwiązanie
n + 1 = 9k1
n − 1 = 8k2
k − nie musi być takie samo.
Rozwiązując ten układ dostajemy:
9k1 − 8k2 = 2 − jest równanie diofantyczne rozwiązaniem jego jest
k1 = 8p + 2
k2 = 9p + 2 gdzie p∊C
stąd
n = 72p + 17
dla p = 0 dostajemy twoje rozwiązanie,
czyli n = 17
25 lis 11:25
Nikka: wiem, że nie jest ogólne − napisałam, że czegoś mi brakowało... nie pomyślałam, że k nie musi
być to samo
25 lis 11:28
Nikka: a swoją drogą co to jest równanie diofantyczne ? nie spotkałam się a takim określeniem...
25 lis 11:29
Mira: Do Misia.
Zadanie zrozumiałam oprócz momantu wprowadzenia "p" k1=8p+2
Co ona oznacza i skąd się wzięło.
Dalej też rozumiem.
25 lis 12:45
26 lis 14:17