miejsca zr=erowe
beatka:): ustal ile miejsc zerowych ma funkcja
a) y= 3x2 + 5x−2
b) y= −13 x2 + 5
c)y= −(x−3) kwadrat − 7
d)y= 5x2 −4x + 45
25 lis 12:37
Alinka: Liczba miejsc zerowych funkcji kwadratowej zależy od znaku delty.
Gdy delta jest większa od zera funkcja ma dwa miejsca zerowe, gdy jest równa zeru, to funkcja
ma jedno miejsce zerowe, a gdy jest ujemna to funkcja nie ma miejsc zerowych.
deltę liczymy ze wzoru b2−4ac, gdzie a, b, c to współczynniki funkcji y=ax2+bx+c.
Zatem w pierwszym przypadku a=3, b=5, c=−2
52−4*3*(−2)=25+24=49>0 więc funkcja ma dwa miejsca zerowe.
Pozostałe przykłady analogicznie.
25 lis 12:59