wielomiany
aneczka: Aby wyznaczyć współczynniki wielomianu W(x) = ax3 +bx2+cx+d, gdzie a≠0, o którym wiadomo, że ma
trzy miejsca zerowe1,4,−2 oraz dla argumentu (−1)osiąga wartość (−10) możemy postąpić tak:
−zapisać wielomian w postaci iloczynowej :W(x)=a(x−1)(x−4)(x+2) −wykorzystując warunek
W(−1)=−10=a(−1−1)(−1−4)(−1+2)skąd a=−1 −zapisać wielomian w postaci W(x)=−1(x−1)(x−4)(x+2)a
następnie w postaci W(x)=−x3+3x2+6x −8 −wyznaczyć pozostałe wartości parametrów korzystając z
twierdzenia o równości wielomianów:b=3,c=6,d=−8 Postepując analogicznie wyznacz współczynniki
wielomianu W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0 o którym wiadomo, że ma trzy miejsca zerowe:−3,1,3
oraz W(−1)=32
25 lis 15:18
Nikka: a co pytasz w związku z powyższym?
25 lis 15:35