pomocy
MMM: oblicz wartosc wyrazenia
(log23)*(log34)*(log45)*...*(log1516)
25 lis 19:54
MMM: sry błąd
(log23)*(log34)*(log45)*...*(log1516)
25 lis 19:57
BiebrzaFun : | log23 | | log24 | | log25 | |
| * |
| * |
| *............... |
| log22 | | log23 | | log24 | |
| | log215 | | log216 | | log216 | |
........ * |
| * |
| = |
| =4 |
| | log214 | | log215 | | log22 | |
25 lis 20:15
Nikka: Łączę po kolei w pary (do końca) i korzystam z tw. o zamianie podstaw logarytmu
| | log24 | |
log23*log34 = log23* |
| = log24 = 2 |
| | log23 | |
| | log46 | |
log45*log56 = log45* |
| = log46 |
| | log45 | |
| | log68 | |
log67*log78 =log67* |
| = log68 |
| | log67 | |
| | log810 | |
log89*log910 =log89* |
| = log810 |
| | log89 | |
log
1011*log
1112 = ... = log
1012
log
1213*log
1314 = ... = log
1214
log
1415*log
1516 = ... = log
1416
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
przykład = 2*log
46* log
68*log
810*log
1012*log
1214* log
1416 =...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log48 | |
log46* log68 = log46* |
| = log48 |
| | log46 | |
| | log812 | |
log810*log1012 = log810* |
| = log812 |
| | log810 | |
log
1214* log
1416 = ... = log
1216
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | log412 | |
... = 2*log48*log812*log1216 = 2*log48* |
| *log1216 = |
| | log48 | |
| | log416 | |
= 2*log412*log1216 = 2*log412* |
| = 2*log416 = 2*log442 = |
| | log412 | |
2*2 = 4
25 lis 20:25
Nikka: ja to się naliczyłam, ale przynajmniej wynik jest taki sam
25 lis 20:26
BiebrzaFun :
25 lis 20:37
Nikka: Bosze, ja to czasem naprawdę utrudniam sobie życie
25 lis 20:38
BiebrzaFun : dobre,naprawdę się uśmiałem ,ale nie z Ciebie ,tylko z całej sytuacji,czarny humor matematyczny
25 lis 20:48
Nikka: no trzeba się pośmiać, z samej siebie też

...
25 lis 20:55
MMM: dzięki
25 lis 21:42