Basia:
f(x) = x−2ln(x
2−4x) = x−ln(x
2−4x)
2
badamy granicę h(x) = e
f(x)
| | ex | |
h(x) = ex−ln(x2−4x)2 = |
| = |
| | eln(x2−4x)2 | |
| ex | | ex | |
| = |
| = |
| (x2−4x)2 | | x4−8x3+16x2 | |
licznik i mianownik →+
∞
stosujemy tw.de l'Hpspitala
| | ex | | ex | |
h(x) → |
| = |
| |
| | 4x3−24x2+32x | | x3(4−24x+32x2) | |
licznik i mianownik →+
∞
ponownie stosujemy tw.de l'Hpspitala
| | ex | | ex | |
h(x) → |
| = |
| |
| | 12x2−48x+32 | | x2(12−48x+32x2) | |
licznik i mianownik →+
∞
ponownie stosujemy tw.de l'Hpspitala
| | ex | | ex | |
h(x) → |
| = |
| |
| | 24x−48 | | 24x(1−2x) | |
licznik i mianownik →+
∞
ponownie stosujemy tw.de l'Hpspitala
| | ex | | +∞ | |
h(x) → |
| → |
| = +∞ |
| | 24 | | 24 | |
e
f(x) → +
∞
to
f(x)→+
∞
o ile gdzieś się w rachunkach nie pomyliłam, ale taka jest idea rozwiązania