maturka (,operon) zadania
ola: −liczba 8 log
23 jest rowna ? prosze o rozwiazanie
−trzecia czesc liczby 9
33 wynosi?
−cene pewnego towaru podwyzszono nJPIERW o 20% a potem jezcze o 10%. rzeczywista podwyzka w
procentach wynocila>?
−w kole poprowadzono cieciwe tworzaca za srednica kat 30 stopni . cieciwa dzieli srednice na
dwa odcinki o dlugosciach 6 cm i 2 cm.Zatem odleglosc srodka okregu od cieciwy jest rowna?
prosze o rozwiazaie krok po kroku
dziekuje
25 lis 16:59
BiebrzaFun : ola ,napisz poprawnie zad z log. o co tam chodzi?
25 lis 18:03
psimek: x − cena początkowa towaru.
cena towaru po podwyżce I :
x + 0,2X = 1,2x
cena towaru po podwyżce II:
0,1*1,2x + 1,2x = 0,12x + 1,2x = 1,32x
rzeczywista podwyżka:
(1,32x − x)*100% = 32%
1/3 * 933 = 3−1 * (32)33 = 3−1 * 366 = 3−1+66 = 365
25 lis 18:47