funkcja kwadratowa
natalia: funkcję kwadratową w postaci kanonicznej f(x)=2(x−1)2−8 można sprowadzic do postaci
iloczynowej w następujący sposób:
f(x)=[ 2(x −1)2−4]=2(x−1−2)(x−1+2)=2(x−3)(x+1)
w podobny sposób sprowadz do postaci iloczynowej funkcję kawdratową
f(x)=2−12(x+3)2 , a następnie podaj:
a)zbiór wartości funkcji
b)zbiór, w którym funkcja osiąga wartości ujemne
c)zbiór, w którym funkcja jest rosnąca
25 lis 16:43
Basia:
f(x) = −12(x+3)2 + 2
f(x) = −12*[ (x+3)2−4 ] = −12*[ (x+3)2−22] =
−12*[ (x+3−2)(x+3+2) ] = −12*(x+1)(x+5)
a) z postaci kanonicznej odczytujemy wsp. woerzchołka
xw = −3 yw=2
a=−12
stąd
ZW = (−∞;2>
b) z postaci iloczynowej odczytujemy miejsca zerowe
x1=−5 x2=−1
stąd
f(x)<0 ⇔ x∊(−∞;−5)∪(−1;+∞)
c) xw=−3
stąd
f(x) jest rosnąca ⇔ x∊(−∞;−3>
25 lis 17:04