OBJĘTOŚĆ I POLE POWIERZCHNI PROSTOPADŁOŚCIANU
AGA: WITAM. MAM DO OBLICZENIA NASTĘPUJĄCE ZADANIE:
OBLICZ OBJĘTOŚĆ I POLE POWIERZCHNI CAŁKOWITEJ PROSTOPADŁOŚCIANU KTÓREGO PODSTAWĄ JEST KWADRAT O
POLU RÓWNYM 8 CM2, A MIARA KĄTA MIĘDZY PRZEKĄTNA ŚCIANY BOCZNEJ I KRAWĘDZIĄ PODSTAWY WYNOSI 60
STOPI.
25 lis 20:56
Krzysiek2005:

TGα=b/a
a
2=8 => a=2
√2
potem obliczasz b i podstawiasz do wzoru na V=Pp *b i Pc=2Pp + 4Pb
25 lis 21:09
AGA: V obliczyłam, nie mam Pb
25 lis 21:14
Krzysiek2005: Pb= 4*a*b
25 lis 21:15
AGA: a ile ma b?
25 lis 22:13
25 lis 22:20
AGA: no tak, merci Godzio
25 lis 22:21
AGA:
tg60=ba
a2=8
a=2√2
tg60=ba
√3*2√2=b
b=2√6
V=Pp *b
V= 8 * 2√6
V=16√6
Pc=2Pp + 4Pb
Pc=2*8 + 4*(2√2+2√2+2√6+2√6)
Pc=16 + 4*(4√2+4√6)
CZY TO JEST OK?
25 lis 22:38