Zafanie
Oliwka: Oblicz długość boku kwadratu, jeśli:
a) przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku
b) odległość środka jednego boku od końców przeciwległego mu boku jest równa 3√5
25 lis 17:02
Godzio:

d− przekatna kwadratu
a−bok
d=a+2
d=a
√2
a+2=a
√2
2=a
√2−a
2=a(
√2−1)
2
√2−2=a
b)
1,25a
2=45
a
2=36
a=6
25 lis 17:09
asasa: 5√2
4 mar 18:22
Piotruś: W pkt a) jest błąd. Po tym jak wyznaczymy "a", lewą stronę musimy pomnożyć przez
√2+1
14 gru 17:21
Piotruś: Czyli a=2√2+2
14 gru 17:22
Piotruś: tzn. pomnożyć licznik i mianownik oczywiście
14 gru 17:24