to jest układ równań
michał: ja mam pytanie jak to rozwiązać chodzi mi o układ równań
5(x−3y)=−7(3y−x)
−3(x+4)+2(3−5y)=0
25 lis 22:38
damian: a ile powinno wyjść?
25 lis 22:45
AROB: pomagam
25 lis 22:46
AROB:
5x − 15y = −21y + 7x
−3x −12 + 6 − 10y = 0
−2x + 6y = 0 /: (−2) x − 3y = 0 /*3
−3x − 10y = 6 −3x − 10y = 6
3x − 9y = 0
−3x − 10y = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 6 | | 18 | |
x = 3x = 3* |
| = − |
| |
| | 19 | | 19 | |
25 lis 22:57
AROB: Oczywiście: x = 3y = ...
25 lis 22:58
michał: dziękuje bardzo i pozdrawiam
25 lis 23:06
AROB:
25 lis 23:41