Anulka: Ile jest równy kąt rozwarcia stożka, którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem?
Uzasadnij
25 lis 21:33
Basia:
L − tworząca stożka jest promieniem tego półkola
stąd:
2πr = πL
2r=L
α − połowa kąta rozwarcia stożka
sinα=
rL =
r2r=
12 ⇒ α=30 ⇒ kąt rozwarcia = 2α = 60
25 lis 23:38
Eta:
Nie ma potrzeby uzasadniać z sinusa ( choć też tak można)
bo trójkąt będący przekrojem jest
równoboczny o boku dł.
2r
25 lis 23:48
Basia: Prawda ! Zwierzę obrazkowe jak nie narysuje to nie zobaczy !
26 lis 00:01