matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytm
MMM:
rozwiaz rownanie (log
3
x)*(log
x
5)=log
3
8
25 lis 21:44
Basia:
korzystamy z wzoru
log
c
b
log
a
b =
log
c
a
log
3
5
log
x
5 =
log
3
x
stąd:
log
3
5
log
3
x*
= log
3
8
log
3
x
log
3
5 = log
3
8 sprzeczność równanie nie ma rozwiązania, albo gdzieś jest błąd w zapisie
25 lis 23:22