Ciąg arytmetyczny
matthew: Czesc. "Ciąg arytmetyczny" mam takie zadanie do wykonania:
| | 1 | |
Zbadaj, czy podany ciąg jest arytmetyczny an = − |
| (n+1) |
| | 2 | |
ja to zrobiłem tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1=− |
| [(n+1)+1]=− |
| (n+1)=− |
| n− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
an+1−an=− |
| n− |
| −[− |
| (n+1)]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| n− |
| + |
| n+ |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
No i teraz nie wiem czy to jest zrobione poprawnie... Może mi ktoś to sprawdzić?
25 lis 18:14
Nikka: masz błąd w a
n+1
| | 1 | | 1 | |
an+1 = − |
| (n+2) = − |
| n − 1 |
| | 2 | | 2 | |
25 lis 18:24
matthew: aha, wszystko jasne, nie potrzebnie wstawialem n+1 w nawias i wymnażałem

Dzięki wielkie
25 lis 19:06
Nikka: bardzo dobrze, że wstawiałeś, bo tak się wyznacza an+1 − zrobiłeś błąd w obliczeniach − w
pierwszym nawiasie ...(n+1)+1 = n+2 a nie n+1 jak napisałeś
25 lis 19:08
matthew: Czyli tak, za n wstawiam (n+1) i wychodzi (n+1)+1. Masz rację tutaj nie ma mnożenia, więc nie
mogłem pomnożyć każdej liczby przez każdą. Po prostu wystarczy następnie pozbyć się nawiasu ze
zmianą znaków "+ ; −" W tym wypadku nic nie musiałem zmieniać, ponieważ przed nawiasm nie ma
minusa... Dobrze rozumuję?

Dziękuję za poświęcony czas
25 lis 19:28
matthew: Tylko teraz mam dylemat, kiedy ciąg jest arytmetyczny? Gdy wynik jest ujemny czy dodatni, a
może oba naraz sa pozytywne?

Wiem, że gdy wychodzi liczba wraz z "n" to ciąg nie jest
arytmetyczny...
25 lis 19:34
Nikka: chodziło o to, że zamiast 2 (1+1) napisałeś 1 − tu był błąd − tylko tu
| | 1 | |
przed |
| jest minus − wymnażasz przez to co jest w nawiasie i zmieniasz znaki na przeciwne |
| | 2 | |
jednocześnie opuszczając nawias...
ciąg jest arytmetyczny bo r − różnica jest stała i równa −{1}{2}
25 lis 19:58