Anulka: Drewnianą pomalowaną kostkę sześcienną rozpiłowano na 125 przystających sześcianików.
Ile wśród nich ma pomalowaną co najwyżej jedną ścianę?
25 lis 13:04
Eta:
Więc tak:
po trzy pomalowane ścianki mają wszystkie znajdujące się na narożnikach
więc jest ich ; 8
po dwie pomalowane scianki mają te , które znajdują się na krawędziach ( bez naroży)
jest ich: 12 na jednej i 12 na przeciwległej ścianie
oraz po sześć na pozostałych dwu ściankach
czyli razem jest: 2*12 +2*6= 36
łącznie takich dwu i trzy pomalowanych ścianek jest: 8+36 = 44
więc ścianek pomalowanych co najwyżej raz jest:( raz lub wcale)
125 − 44= 81
25 lis 15:04