matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Anulka:
Jeżeli V
1
jest objętością kuli o promieniu r
1
, V
2
jest objętością kuli o promieniu r
2
i V
2
=3V
1
, to : a)
r
2
r
1
=
3
√
3
b) r
2
=3
3
√
3
c) r
3
2
−r
3
1
=3r
3
1
d) r
2
=r
1
√
3
Uzasadnij swój wybór.
25 lis 19:32