matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
limes
mm4:
policz granice ciagu Probowałem na rożne sposoby mi nie chce wyjść. Wynik ma byc −∞ lim[(4
n
− 3*8
n
+2)/2
n
+ 2)]
25 lis 20:46
Basia:
4
n
−3*8
n
+2
2
2n
−3*2
3n
+2
=
=
2
n
+2
2
n
+2
1
2
2
3n
*(
−3+
)
2
n
2
3n
=
2
2
n
*(1+
)
2
n
1
2
2
2n
*(
−3+
)
2
n
2
3n
→
2
1+
2
n
+
∞
*(0−3+0)
+
∞
*(−3)
=
= −
∞
1+0
1
25 lis 23:48