równania trygonometryczne
ivka: sin3x=1
25 lis 11:38
Nikka: | | π | | 3 | |
3x = |
| + 2kπ lub 3x = − |
| π + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 2kπ | | π | | 2kπ | |
x = |
| + |
| lub x = − |
| + |
| |
| | 6 | | 3 | | 2 | | 3 | |
25 lis 15:32
Godzio:
a tu przypadkiem nie bedzie
25 lis 15:37
Godzio: czyli tylko by było
25 lis 15:37
Nikka: jest przecież − pierwszy x ...
| | 3 | |
po stronie ujemnej dopiero dla x = − |
| π sinx= 1 |
| | 2 | |
(mamy obliczyć x czyli należy podzielić przez 3)
25 lis 15:40
leniwiec: Pytanko...Czy tego typu zadania z trygonometrii są na poziom rozszerzony?
25 lis 15:40
Nikka: dawno nie rozwiązywałam tego typu równań, ale kojarzę, że w większości przypadków podawało się
dwa rozwiązania.... może ktoś bardziej biegły się wypowie

na rozszerzony chyba za łatwy przykład...
25 lis 15:43
Godzio: no właśnie nie

wzór jest taki:
x=x
o+2kπ v x=π−x
o+2kπ
w tym wypadku
| | π | | π | |
3x= |
| +2kπ v 3x=π− |
| +2kπ
|
| | 2 | | 2 | |
25 lis 15:47
Nikka: o widzisz

dzięki za przypomnienie

faktycznie dobrze pamiętałam, że dwa − tyle, ze w tym
przypadku są takie same
25 lis 15:48
Godzio:
25 lis 15:51