matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Amy475758:
Oblicz obwód kwadratu, którego przekątna ma długość 5 cm.
25 lis 16:59
Nikka:
d = a
√
2
5cm = a
√
2
5
a =
cm
√
2
5
√
2
a =
cm
2
O = 4a
5
√
2
O = 4*
cm
2
O = 10
√
2
cm
25 lis 17:35