prosze o udzielenie odp najszybciej jak sie da:)
beatka:): określ monotonicznośc funkcj
a) y= 5(x−7) do kwadratu
b) y= − jadna druga x kwadrat −4x+3
25 lis 12:25
beatka:): prosze o pomoc
25 lis 12:38
Matematyk: Jak wyraz przy x2 jest dodatni, to funkcja maleje do miejsca gdzie jest wierzchołek(od
−"nieskończoności, a rośnie od wierzchołka do nieskończoności+).
Jak a jest ujemne(ten wyraz przy x2), to rośnie od −nieskończoności do wierzchołka, a malejąca
do +nieskończoności)
Jak się czegoś nauczysz o pochodnych to(możliwe) to taki i o wiele trudniejsze zadania będą
proste.
25 lis 14:29
Nikka: a) f(x) = 5(x−7)2
Funkcja zapisana jest w postaci kanonicznej f(x) = a (x−p)2 + q skąd łatwo odczytać
współrzędne wierzchołka ( (p,q) − współrzędne wierzchołka paraboli ) czyli w naszym przypadku
jest to punkt (7,0).
Współczynnik a jest dodatni i ramiona paraboli skierowane do góry zatem funkcja jest malejąca w
przedziale (−∞,7) i rosnąca w przedziale (7, ∞)
25 lis 15:11