CZWOROKĄTY
Jaaaaaaaaaa: 1. Oblicz obwód czworokąta o wierzchołkach:
A = (−2, 1), B = (1, −5), C = (4, 1), D = (1, 3) .
2. Pokój na poddaszu ma skośny sufit, który jest nachylony do poziomu pod kątem 30* (30
STOPNI). W najniższym miejscu pokój ma 120 cm wysokości. Podłoga ma kształt kwadratu o boku 3
m. Jaką wysokość ma ten pokój w najwyższym miejscu?
25 lis 21:09
Krzysiek2005:

tg30=x/300
x=100
√3
i aby obliczyc niewiadoma, to nalezy do x dodac 120

mysle ze jest dobrze
25 lis 21:32
25 lis 21:34
25 lis 21:35
Jaaaaaaaaaa: BEZ TG − NEI WIEM CO TO JEST TG , NIE MIAŁAM TEGO
25 lis 21:49
Jaaaaaaaaaa: i co to jest za wzro ten do tego zad 1 ? teog tez nie miałam
25 lis 21:52
malina18: chodzi o to ze musisz znalezc sobie wzro na obliczanie dlugosci odcinka i podstawiac sobie
wyliczyc te dlugosci czterych odcinkow dodac i mas zobwod finito
25 lis 21:58
Godzio:
jest wzór na dł odcinka załóżmy AB
|AB| = √(xB−xa)2+(yB−yA)2 zrób tak ze wszystkimi odcnkami
AB BC CD DA dla przykładu zrobie
|DA| D = (1, 3) A = (−2, 1),
|DA|=√(−2−1)2+(1−3)2=√9+4=√13
25 lis 22:01
Godzio:

h=120cm=1,2m
zapewne gimnazjum więc masz zaleznosci w trójkącie o kątach 30 60 90
z trójkątów wiemy że
miedzy 60 a 90 jjest a, przeciwprostokątna to 2a a 90 , 30 jest a
√3 z naszych danych wynika
że
a
√3=3m
x=a+h=
√3+1,2=1,73+1,2≈2,93 m
25 lis 22:08
Jaaaaaaaaaa: GODZIO − A TAK PO POLSKU I BEZ BŁĘDÓW, ŻEBYM ZROZUMIAŁA
25 lis 22:43
Karolina: AB2 = (1+2)2+(−5+1)2
AB2 = 9 + 36
AB= pierwiastek z 45
AB = 3 pierwiastki z 5
AD2 = (1+2)2 + (3−1)2
AD2= 9+4
AD2=pierwiastek z 13
L= 3 pierwiastki z 5 + 3 pierwiastki z 5 +pierwiastek z 13+ pierwiastek z 13
L= 6 pierwiastków z 5 + 2 pierwiastki z trzynastu
17 gru 18:12