Proszę o pomoc
Madzia: Pomoże mi ktoś nie wiem jak zrobic:
Suma liczby3−cyfrowej jest równa 19. Różnica cyfr setek i jedności jest równa 1. Jeśli cyfry
zapiszemy w odwrotnej kolejności to otrzymamy liczbę mniejsza od danej 99. Wyznacz tę liczbę
trzycyfrową .
25 lis 17:34
Basia:
x+y+z=19
x−z=1
100z+10y+x = 100x+10y+z−99
−99x +99z=−99 /:99
−x+z=−1
x−z=1
x=z+1
z+1+y+z=19
2z+y=18
no i teraz już tylko metodą prób i błędów
y=0 z=9 odpada bo x≠10
y=1 odpada bo z≠172
y=2 z=8 x=9
928 − 829 = 99
czyli jest to liczba 928
można dalej sprawdzać czy nie ma innej spełniającej te warunki
25 lis 19:24
Madzia: Dzięki
25 lis 19:49