POMOCY!!!: narysuj wykres ciagu
a) an = 6n
b) an= n2
c) an= −2n+4
d) an=(−1)n
BARDZO PROSZE O POMOC <PROSI>
25 lis 10:24
Nikka:

a) Wykresem ciągu jest zbiór punktów.
Podstawiasz kolejno pod n = 1,2, 3, 4, 5 i obliczasz ze wzoru ciągu ile jest równe a
n np.
n=1 to a
1 =6 , n=2 to a
2 = 3, itd.
(w tym przykładzie n nie może być równe 0 bo nie ma dzielenia przez zero, w pozostałych
podstawiasz kolejno n=0,1,2,3, 4, 5,...)
25 lis 10:50
Alinka: Dziedziną ciągu są liczby naturalne dodatnie, zatem nigdy n nie jest równe zero. Nie ma wyrazu
o numerze zero.
25 lis 11:05
POMOCY!!!: a czy przyklad b i c mozecie tez rozwiazac

prosze
25 lis 11:06
Nikka: masz rację Alinko

coś mi się zamieszało czyli pod n we wszystkich przykładach podstawiamy
1,2,3,4,...
25 lis 11:14
Nikka: Pomocy! spróbuj sam − inaczej się nie nauczysz
b) n=1 to a1 = 1
n =2 to a2 = ?
n=3 to a3 = ?
itd.
punktów jest nieskończenie wiele, zaznaczamy na wykresie tylko kilka początkowych...
25 lis 11:17
POMOCY!!!: czli a2 = 2 a3=3 a4=4 itd, a przyklad c
25 lis 11:21
Nikka: a2 = 4 (tam jest n2 = 22) − musisz patrzeć na wzór ciągu , itd.
25 lis 11:58