CZWOROKĄTY
Jaaaaaaaaaa: Pokój na poddaszu ma skośny sufit, który jest nachylony do poziomu pod kątem 30* (30 STOPNI). W
najniższym miejscu pokój ma 120 cm wysokości. Podłoga ma kształt kwadratu o boku 3 m. Jaką
wysokość ma ten pokój w najwyższym miejscu?
− najprościej jak się da proszę zrobić i bez zadnych tg itd .. bo ja nawet nie wiem co to jest
− nie miałam tego i wgl.. z góry dzieki .
25 lis 21:33
Geniusz: no to skoro nie z tg to z własności trójkąta

skoro kąt ma 30* i jest to pokój i dach to
tworzy się tam trójkąt prostokątny o drugim kącie 60* i trzeci rzecz jasna 90*

skoro długość
sufitu ma długość 3m to od sufitu do końca dachu jest odległość a długość sufitu jest równa 3m
czyli a
√3=3 => a=
√3
czyli najwyższa wysokość jest równa 120 + {3} tylko narysuj sobie ten trójkąt odpowiednio bo mi
nie działaja tutaj rysunki
25 lis 21:45
Geniusz: no to skoro nie z tg to z własności trójkąta

skoro kąt ma 30* i jest to pokój i dach to
tworzy się tam trójkąt prostokątny o drugim kącie 60* i trzeci rzecz jasna 90*

skoro długość
sufitu ma długość 3m to od sufitu do końca dachu jest odległość a długość sufitu jest równa 3m
czyli a
√3=3 => a=
√3
czyli najwyższa wysokość jest równa 120 + {3} tylko narysuj sobie ten trójkąt odpowiednio bo mi
nie działaja tutaj rysunki
25 lis 21:45
Jaaaaaaaaaa: a możesz to tak bardizej w działaniu zapisać, a nie opsiowo .. ? serio byłabym bardzo wdzieczna
Tb za to..
25 lis 21:51
fdbfd:

jkjkjhbvnhghgjhghjbnghhjdghjhhnghbnvghghn
25 lis 15:59
jasmine:

what is to be loft
25 lis 16:01