(x2-1)2-64=0 rozwiążrónania help
kimi:
25 lis 20:14
kimi: (X2−1)2−64=0
25 lis 20:16
kimi: NASZKICUJ WYKRES FUNKCJI Y=2(X−3)2=5
25 lis 20:21
kimi: JAKIE WYMIARY POWINNA MIEĆ KWADRATOWA PŁYTKA ABY PO ODCIĘCIU PROSTOKĄTNEGO PASKA O SZEROKOŚCI
3CM ,POLE POZOSTAŁEJ CZĘŚCI BYŁO MNIEJSZE NIŻ 810CM
25 lis 20:27
Geniusz: a wtym pierwszym to co trzeba zrobić
25 lis 20:29
kimi: ROZWIĄZAĆ RÓWNANIE
25 lis 20:31
Geniusz: (x
2−1)
2−64=0
x
4−2x
2−63=0
x
2=t
t
2−2t−63=0
Δ=4+252=256
√256=16
t
1= −7; t
2=9
po podstawieniu mamy: x
2=−7 i to jest sprzeczne bo liczba podniesiona do kwadratu nigdy nie
jest ujemna lub x
2=9=> x=3 lub x=−3
i to kończy zadanie

25 lis 20:35
kimi: DZIĘKI
25 lis 20:41
Geniusz: reszta będzie po hausie
25 lis 20:42
kimi: X4−12X2+36=0
25 lis 20:42
Geniusz: to to co tu napisałaś to spróbuj sobie rozwiązać na takiej samej zasadzie co wcześniej
rozwiązałem a jak nie wyjdzie to pomogę

a tu masz do tego z prostokątem:
to będzie jedna nierówność: (x−3)x<810
x
2−3x−810<0
Δ=9+3240=3249
√3249=57
x
1=−27; x
2=30
x musi ∊ (−27;30) ale że długosc boku nie może być ujemna to => że x ∊ (0;30)
25 lis 21:33
kimi: odp do zadania z tą płytką krawędz płytki powinna być większa niz 3cm ale mniejsza niż 30cm
25 lis 21:50
Geniusz: no to tak sorki pomyłka bo jakby była mniejsza niż 3 cm to by krawędź była ujemna... pomyłka...
to x∊(3;30)
25 lis 21:51
kimi: za bardzo mi to nie wychodzi
25 lis 22:05
Geniusz: które
25 lis 22:14
kimi: pomocy bo mam problem naszkicuj wykres funkcji y=2(x−3)2+5
25 lis 22:14
kimi: nie wychodzi mi x4−12+36=0
25 lis 22:16
Geniusz: 5 jest współrzędną q
25 lis 22:30
Geniusz: czyli wierzchołka p jest równe 3 i jest to druga współrzędna wierzchołka czyli już wiesz gdzie
leży wierzchołek... a=2 czyli współczynnik kierunkowy tzn że ramiona paraboli są skierowane
do góry pozostaje tylko wstawić sobie pare wartości za x i wyliczyć y i już jest gotowy
wykres...

nbarysowałbym to ale coś się zchrzaniło...
25 lis 22:32
kimi: a do tego jakieś równanko
25 lis 22:34
ratatatata: ni ema równań

są nie potrzebne
25 lis 22:36
kimi: tak wiem tylko nie do tego potrzebuje
25 lis 22:48
kimi: dzięki za dzisiejszą pomoc
25 lis 23:03