wielomiany
aneczka: pilne
Dany jest wielomian W(x)= x3+ ax−2
a)wyznacz wartość parametru tak aby wielomian W (x) miał miejsce zerowe równe2
b)dla wyznaczonej wartości a .Oblicz pozostałe miejsca zerowe tego wielomianu.
zad.2
ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚCI:
A)(2x−3)(1−x)3(x+2)(x+1)2>0
B) x3−2x − 4 +8≤0
Zad.3
Poniższe wielomiany rozłóż na czyniki możliwe najniższego stopnia
a)W (x)= 16x2−16x3+4x2
b)W(x)= 4x4−(x+1)2
25 lis 10:23
Nikka: Zad.3
a nie przypadkiem 16x
4 powinno być w przykładzie a)
25 lis 10:27
Nikka: Zad. 1
a) W(2) = 0 czyli 8 + 2a − 2 = 0 → a = −3
W(x) = x3 − 3x − 2
b) Jeżeli x = 2 jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian jest podzielny przez dwumian x−2 ,
wykonując dzielenie otrzymujemy
W(x) = (x−2)(x2 + 2x +1)
czyli W(x) = (x−2)(x+1)2
pozostałe pierwiastki wielomianu to x= −1 − pierwiastek podwójny
25 lis 10:42
aneczka: Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwe najniższego stopnia:
a) W(x)= 16x4−16x3+4x2
b)W(x)= 4x4−(x+1)2
25 lis 10:45
Nikka: a) W(x) = 4x2(4x2 − 4x + 1) = 4x2(2x−1)2
b) W(x) = (2x2)2 − (x+1)2 = (2x2 − (x+1))(2x2 + (x−1)) =
(2x2 − x −1)(2x2 + x −1)
oblicz Δ−y i pierwiastki dla pierwszego i drugiego nawiasu i dokończ...
25 lis 10:59
anka: Zad
Aby wyznaczyć współczynniki wielomianu W(x) = ax3 +bx2+cx+d, gdzie a≠0, o którym wiadomo, że
ma trzy miejsca zerowe1,4,−2 oraz dla argumentu (−1)osiąga wartość (−10)
możemy postąpić tak:
−zapisać wielomian w postaci iloczynowej :W(x)=a(x−1)(x−4)(x+2)
−wykorzystując warunek W(−1)=−10=a(−1−1)(−1−4)(−1+2)skąd a=−1
−zapisać wielomian w postaci W(x)=−1(x−1)(x−4)(x+2)a następnie w postaci W(x)=−x3+3x2+6x −8
−wyznaczyć pozostałe wartości parametrów korzystając z twierdzenia o równości
wielomianów:b=3,c=6,d=−8
Postepując analogicznie wyznacz współczynniki wielomianu W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0 o
którym wiadomo, że ma trzy miejsca zerowe:−3,1,3 oraz W(−1)=32
25 lis 11:05
anka: zad.2
ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚCI:
A)(2x−3)(1−x)3(x+2)(x+1)2>0
B) x3−2x2 − 4x +8≤0
25 lis 11:19
Magdap: Z jakiej książki to zadania ?
25 maj 01:12