funkcje kwadratowe
aneczka: W pewnym zakładzie pracy zależność przychodów ze sprzedaży od wielkości produkcji wyraża wzór
p(n) = 150n , gdzie n− oznacza liczbę sztuk wyprodukowanego towaru, a koszty produkcji, w
złotych, określa zależność k(n)= n kwadrat + 50n+1600.
a) napisz wzór funkcji z(n)− zależności zysku zakładu od wielkości produkcji, jesli zysk jest
różnicą między przychodem zakładu a kosztami produkcji.
b)Przy jakiej wielkości produkcji zysk zysk ten wynosi0?
c) Jaka wielkość produkcji zapewnia największy zysk ?Jaki jest koszt produkcji, gdy zysk jest
największy?
25 lis 07:11
BiebrzaFun :
a)
z(n)=p(n)−k(n)=150n−(n2+50n+1600)=−n2+100n−1600
b)
z(n)=0⇒−n2+100n−1600=0
Δ=3600
√Δ=60
n1=20
n2=80
c)obliczam Wn(odciętą) wierzchołka
Wn=−b/2a=100/2=50 taka wielkość produkcji zapewnia największy zysk
k(50)=2500+2500+1600=7600 koszt produkcji, gdy zysk jest największy
25 lis 07:58