Płaszczyzna
damian: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt: A(−1,2,−5) i równoległej do płaszczyzny
2x+3y+z+10=0 i oblicz odległość punktu A od tej płaszczyzny.
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
25 lis 18:02
damian: Może ktoś wie jak to zrobić..? Bardzo proszę o pomoc..
25 lis 18:41
damian: Może jednak?
25 lis 19:27
damian: .
25 lis 20:05
AS:
Szukane równanie płaszczyzny:
2x + 3y + z + D = 0
Ponieważ punkt A(−1,2,−5) ma należeć do płaszczyzny musi spełniać równanie tej
płaszczyzny.
2*(−1) + 3*2 + (−5) + D = 0 ⇒ D = 1
szukane równanie płaszczyzny:
2x + 3y + z + 1 = 0
Odległość punktu P(xo,yo,zo) od płaszczyzny A*x + B*y + C*z + D = 0
wyraża się wzorem
| | |A*xo + B*yo + C*zo + D| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
| | |2*(−1) + 3*2 − 5 + 10| | |
d = |
| |
| | √22 + 32 + 12 | |
| | |−2 + 6 − 5 + 10| | | 9 | |
d = |
| = |
| |
| | √14 | | √14 | |
25 lis 20:07
damian: dziękuje bardzo za pomoc
25 lis 20:35
AS: Podaję jeszcze inny sposób obliczenia odległości punktu od płaszczyzny.
Pomija on podany wzór.
Plan postępowania.
1. Napisać równanie prostej prostopadłej do danej płaszczyzny
i przechodzącej przez podany punkt.
2. Określić punkt przebicia tej prostej z płaszczyzną
3. Obliczyć odległość dwóch punktów.
Dane: 2x + 3y + z + 10 = 0 , A(−1,2,−5)
Równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzącej przez A
| x + 1 | | y − 2 | | z + 5 | |
| = |
| = |
| [1] |
| a | | b | | c | |
Z warunku prostopadłości mamy: a/2 = b/3 = z/1 = t ⇒ a = 2*t , b = 3*t , c = t
Podstawiając do [1] mamy
| x + 1 | | y − 2 | | z + 5 | |
| = |
| = |
| czyli |
| 2*t | | 3*t | | t | |
| x + 1 | | y − 2 | | z + 5 | |
| = |
| = |
| [2] |
| 2 | | 3 | | 1 | |
Wyliczam punkt przebicia tej prostej z płaszczyzną
x = 2*t − 1 , y = 3*t + 2 , z = t − 5 wstawiam do równania płaszczyzny
2*(2*t − 1) + 3*(3*t − 2) + t − 5 + 10 = 0
4*t − 2 + 9*t + 6 + t − 5 + 10 = 0 → 14*t + 9 = 0 → t = −9/14
Wyznaczam współrzędne punktu przebicia
x = 2*(−9/14) − 1 = −32/14 , y = 3*(−9/14) + 2 = 1/14 , z = −9/14 − 5 = −79/14
B(−32/14 , 1/14 , −79/14)
Odległość AB
d =
√(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2 + (z2 − z1)2
d
2 = (−1 + 32/14)
2 + (2 − 1/14)
2 + (−5 + 79/14)
2 = (−18/14)
2 + (27/14)
2 + (9/14)
2
d
2 = (324 + 729 + 81)/14
2 = 1134/14
2
d =
√1134/14 =
√81*14/14 = 9*
√14/14
26 lis 11:14