Zdarzenia losowe
Staff.: 1.Rzucamy dwukrotnie kostką. Zdarzenie A polega na tym, że suma liczb oczek jakie wypadną w obu
rzutach, jest równa co najmniej 3. Podaj opis zdarzenia A` i wypisz zdarzenia elementarne
sprzyjające zdarzeniu A`. Oblicz P(A`) i P(A).
2.Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn liczb oczek, jakie
wypadną w obu rzutach, jest mniejszy od 30.
Jesli ktoś mógłby mi pokazac jak to rozwiązać byłabym wdzięczna.
25 lis 18:22
Eta:
1/ moc: IΩI = 6
2 = 36
Ω= { (1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6) (2,1)........... (6,6)}
A −−− suma wyrzuconych oczek co najmniej 3, czyli trzy i więcej ( najwięcej 12
to: zd, przeciwne do zd. A
A
' −−− suma wyrzuconych oczek mniej niż trzy
A
'= { ( 1,1) } −−− to zbiór jednoelementowy
więc moc IA
'I= 1
to P(A)= 1 − P(A
')= 1 −
136=
3536
zad 2/
IΩI= 6
2= 36
B −− iloczyn wyrzuconych oczek <30
wprowadzamy zd. przeciwne do zd. B
B
' −−− iloczyn wyrzuconych oczek ≥30 i ≤ 36
B
'= {( 5,6) ( 6,5) (6,6)} mocIB
'I= 3
dokończ ..... podobnie jak poprzednie.....
25 lis 18:37
ula: zad.1
A={1,1 ; 1,2 ; 2,1}=3
Ω=6
2
| | IAI | | 3 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
|
|
| | IΩI | | 36 | | 12 | |
A' →zdarzenie wyrzucenia sumy liczby oczek w obu rzutach większej od 3
A'={1−3;1−4;1−5;1−6;2−2;2−3;2−4;2−5;2−5;3−1;3−2;3−3;3−4;3−5;3−6;4−1;4−2;4−3;4−4;4−5;4−6;
5 i 6 z liczbami 1−6}
P(A')=1−P(A)=1−
112=
1112
25 lis 18:46
ula: przepraszam pomyliłam zdarzenie A
25 lis 18:49
25 lis 18:49
Staff.: Które rozwiązanie do zadania pierwszego jest dobre?
25 lis 18:51
Staff.: aaa ok już wszystko wiem hehe dzięki za pomoc
25 lis 18:52
Kathie: Proszę o pomoc

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A(−2,−4),B(−2,5)
15 maj 14:24
15 maj 14:40