równania prostej na płaszczyźnie
emilystar: Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy:
1. y=−2x+7 , P=(−1,−2)
2. 2x + 3y −1=o , P=(0,4)
3. x +2y +5=0 , P=(1,1)
4. −x+3y +6=0 , P=(−1,1)
8 maj 20:50
emilystar: proszę o pomoc

!
8 maj 20:57
Godzio: prosta prostopadła ma ten sam współczynnik kierunkowy:
1.
y = −2x + 7 P(−1,−2)
a
1 = a = −2
Jeśli nie znamy tylko "b" to podstawiamy dane do równania i wyliczamy P(x,y)
y = a
1x + b
−2 = −2 * (−1) + b
−2 = 2 + b
b = −4
Odp: y = −2x − 4
spróbuj analogicznie inne przykłady ( w przykładnie b) P(0,4) => P(0,b) => b = 4 )
masz tylko dane postacie ogólne, zamień je na kierunkowe :
2x + 3y − 1 = 0
3y = −2x + 1
| | −2 | | 1 | |
y = |
| x + |
| , dalej sobie poradzisz |
| | 3 | | 3 | |
8 maj 21:05
Lucyna: zapisz wszysykie te proste w postaci takiej jak masz w punkcie 1.
y=−2x+7 (to jest prosta y=a1x+b, gdzie a1=−2;b=7)
prosta równoległa y=a2x+b do takiej ma współczynnik kierunkowy a2 = −1a1 = 12
Zatem nasza równoległa jest postaci y = 12x + b teraz musisz za x i y podstawić
współrzędne punku przez, który przechodzi ta prosta.
P=(−1,−2) ∊y = 12x + b ⇒ −2 = −1*12 + b ⇒ b=−1,5
nasza prosta równoległa to y = 12x − 1,5
pozostałe tak samo.
8 maj 21:06
Godzio: Lucyna coś Ci się pomyliło
8 maj 21:08
Godzio: | | −1 | |
prostopadła ma współczynnik a2 = |
| |
| | a1 | |
8 maj 21:08
Lucyna: raju, ano bardzo mi się pomyliło

nie nic więcej nie wpisuję, bo co dziś wpiszę to na odwrót
8 maj 21:11
Godzio: heh też tak czasem mam
8 maj 21:12
Lucyna: zatem sprostowanie

jest lepiej niż mi się wydawało zamiast liczyć odwrotne i zmieniać znaki
wystarczy że wpiszesz w miejsce a
2 dokładnie tyle ile wynosi a
1 a reszta się już zgadza
8 maj 21:12
emilystar: wielkie dzięki
8 maj 21:13
emilystar: może mi ktoś pomóc przy zadaniu 3 i 4, bo mi chyba coś nie wyszło
9 maj 20:08
Kathie: Proszę o pomoc

!
Napisz równanie prostej równoległej do y−2x+1=0 i przechodzącej przez punkt M (0,3)
14 maj 15:03
aniabb:
y=2(x−0)+3 = 2x+3
14 maj 15:07
Kathie: i to wszystko?
14 maj 15:07
aniabb: tak
14 maj 15:12
Kathie: Pomocy

Państwo X przeznaczyli na remont mieszkania 9500zł.Koszt materiałów wyniósł 7050zł zaś ekipie
remontowej zapłacili 2650zł. Oblicz błąd względny popełniony przy planowaniu kosztów remontu
14 maj 15:13
aniabb:
7050+2650 = 9700 rzeczywisty koszt
9700−9500 = 200zł
błąd = 200/9700 •100% = 2,06%
14 maj 15:23
Kathie: Dziękuję bardzo.Masz chęć mi jeszcze pomóc?
14 maj 15:25
aniabb: może się uda

pisz
14 maj 15:26
Kathie: oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze w dwukrotnym rzucie kostką suma oczek będzie większa niż
10
14 maj 15:28
aniabb:
A={(5,6) , (6,6) , (6,5)}
|A|=3
|Ω| = 62 = 36
P(A)= 3 / 36 = 1 / 12
14 maj 15:30
Kathie: Doświadczenie polega na wyborze trzech losów spośród 100 przygotowanych na loterię, wśród
których jest 5 wygrywających.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że wśród trzech wylosowanych
losów dokładnie jeden jest wygrywający
14 maj 15:35
aniabb:
| 5•95•94/2 | | 22325 | |
| = |
| =0,138 |
| 100•99•98/6 | | 161700 | |
14 maj 15:43
Kathie: Ale jesteś dobra z matematyki nie wiem jak ci sie odwdzięczę
14 maj 15:45
aniabb:
| | |A| | |
P(A) = |
| = .. i tu wpisujesz to co ja w poprzednim poście napisałam  |
| | |Ω| | |
14 maj 15:45
Kathie: Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie kostką w kształcie czworościanu foremnego,na którego
ściankach znajdują się oczka w liczbie 1 do 4.Oblicz prawdopodobieństwo darzenia że suma oczek
na ściankach na które upadła kostka będzie równa 11
14 maj 15:50
aniabb:
A= {(3,4,4) , (4,3,4) , (4,4,3)}
|A|=3
|Ω| = 43=64
P(A)=3/64
14 maj 15:53
Kathie: Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an mając dane a2=2, a5=16
14 maj 15:56
aniabb:

2•q•q•q=16
q3=8
q=2
więc dopisuję różowe 1 , 4 , 8
zatem suma = 1+2+4+8+16 = 31
14 maj 15:59
Kathie: Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest o 2 cm dłuższa od drugiej, a
przeciwprostokątna ma długość 10 c.Oblicz pole trójkąta.
14 maj 16:02
aniabb: 6•8/2=24
14 maj 16:04
aniabb: a tak porządnie po kolei to z Pitagorasa
x2+(x+2)2=102
delta itd
x=6
14 maj 16:05
Kathie: Jaką kwotę otrzymamy po dwóch latach lokując 5000zł w banku na oprocentowanie roczne 6%.Odsetki
są dopisywane po każdym roku i odprowadzany jest podatek w wysokości 20% od odsetek
14 maj 16:12
aniabb: 5000•0,06 = 300zł odsetek
300•0,2=60zł podatek
240zl dopisano po 1 roku
5240•0,06 = 314,4zł odsetek
314,4•0,2 = 62,88 zł podatek
5240+251,52 =5491,52 mamy po 2 latach
14 maj 16:20
Kathie: dziekuje za pomoc

będziesz może jutro to też byś mi pomogła ?
14 maj 16:25
aniabb: może się uda..nie obiecuję

powodzenia
14 maj 16:26
Kathie: POMOCY

Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty
A(−2,−4),B(−2,5)
15 maj 14:37
15 maj 14:38
aniabb:

prosta x=−2
15 maj 14:39
aniabb: i trochę za późno wpadłaś bo ja właśnie wychodzę
15 maj 14:42
Kathie: Zapisz podane liczby bez znaku wartości bezwzględnej: |2−2√3| , |6−2√2,|, |−3π+12|
15 maj 14:49
Kathie: A kiedy bd?
15 maj 14:49
Kaja: |2−2√3|=−2+2√3
|6−2√2|=6−2√2
|−3π+12|=−3π+12
15 maj 17:27
Krzysiek : Jak zawsze definicja wartosci bezwzglednej klania sie nisko Pani w pas
jest tak |x|=x dla x >badz rowne 0 czyli inaczej jesli to co jest w module jest dodatnie to
opuszczajac wartosc bezwzgledna przepisujemy to co jest w module. przyklad |5|=5 .
Ale tez|x|=−x dla x<0 czyli jesli to co jest w module jest ujemne to przy opuszczaniu
wartosci bezwzglednej zmieniamy znak inaczej przepisujemy to co jest w module i przed tym
stawiamy znak minus a to dlatego zw wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna .np|−8|=−(−8)=8
Na pewno Pani mowila o tym .
No to teraz wezmy np nasze pierwsze wyrazenie |2−2
√3| to teraz robimy tak . szacujemy czy
2−2
√3 bedzie ujemne czy dodatnie . Jesli
√3to okolo 1,73 to 2−2*1,73<0 jest ujemne wiec
zmieniaamy znak opuszczajac wartosc bezwzgledna czyli |2−2
√3|=−(2−2
√3)=−2+2
√3=2
√3−2
Teraz wezmy drugi przykllad |6−2
√2| szacujemy czy 6−2
√2 bedzie dodatnie czy ujemne .
√2
to okolo 1,41 wiec 6−2*1,41>0 wiec zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej opuszcajac ja
nie zmieniamy znaku czyli |6−2
√2|=6−2
√2
Treci przyklad zrob sama zgodnie z tym co Ci napisalem i bedzie gitara
15 maj 17:54
Krzysiek : Znowu sie rozpisalem a Kaja juz w tym czasie napisala
15 maj 17:55
Kathie: Wypisz wszystkie elementy zbiorów: A−zbiór liczb nieparzystych mniejszych od 11, B− zbiór
dzielników naturalnych liczby 12.Wyznacz A∪B, A∩B, A\B, B\A
16 maj 17:10
Turzyn : γ=−6x+1 P= (12,7)
19 mar 22:22