zadanka
Mira 9: Mam takie zadanka. Prosze o sprawdzenie i korekte.
1. oblicz pole figury zakreskowanej prostokata 10*10
F1= F2 + F3
F2 =1/2 ◯ r= 5
F3= P▭−F2
F2 = 1/2π 5
2=1/2*25π= 12,5π
F3= 50−12,5π
F1= 12,5+50− 12,5π= 50
2. Oblicz odcinek dl x( twierdzenie Talesa)
8 x
−−− −−−−
4 20
8 12
−−−− −−−−
x 20
12x= 2*8
12x=160/12
4 1
x= 13 −− = 13 −−−−
12 3
dziekuje komukolwiek kto sprawdzi


25 lis 20:38
Mira 9: proszę o pomoc tym zadankiem
(x
2−3 ) (x−7)=( 3−x
2) (x+1)
Dla Ety Dziękuję)))

25 lis 20:51
Aaa:
(x2−3)(x−7)=−1(−3+x2)(x+1)
(x2−3)(x−7)=−1(x2−3)(x+1)
(x−7) = −1(x+1)
25 lis 20:59
Mumia 44: mam takie zadanko
Rozwiąż równianie
(x
2 − 3) ( x−7) =( 3−x
2) (x+1)
Dziękuje za pomoc



jak to zrobić?
25 lis 21:20
Nikka: to zadanie masz rozwiązane powyżej...
25 lis 21:25
vvvvviz5: ( x2− 3) (x− 7) =( 3− x2) ( x+1)
(x2− 3) (x−7) − (3− x2) +( x+1) =0
(x2−3) ( x−7) + ( x?2 −3) ( x+1) =0
(x2−3) { ( x−7) +(x+1) } = (x2− 3){ 2x− −6
i co dalej
proszę o pomoc
25 lis 21:40
vvvvviz5: Eto pomocy
25 lis 21:41
Agata3: ( x
2− 3) (x− 7) =( 3− x
2) ( x+1) ⇒ rozważ równianie. (wielomiany )
(x
2 −3) ( x−7) − ( 3− x
2) + ( x +1) = 0 dalej nie umiem sobie z tym poradzi. Bogdanie pomóż
?
Za z góry dziek uje Ci bardzo


26 lis 10:57
Agata3: //matematyka.pisz.pl/forum/28025. proszę o pomoc⇒ Bodgan
26 lis 11:00
Basia:
(x2−3)(x−7)−(3−x2)(x+1) = 0
(x2−3)(x−7)+(−3+x2)(x+1) = 0
(x2−3)(x−7)+(x2−3)(x+1) = 0
(x2−3)(x−7+x+1)=0
(x2−3)(2x−6)=0
2(x−√3)(x+√3)(x−3)=0
dokończ
26 lis 11:19
Bogdan:
(x2 − 3)(x − 7) = (3 − x2)(x + 1)
(x2 − 3)(x − 7) = −(x2 − 3)(x + 1)
(x2 − 3)(x − 7) + (x2 − 3)(x + 1) = 0
(x23)(x − 7 + x + 1) = 0
(x2 − 3)(2x − 6) = 0
2(x2 − 3)(x − 2) = 0 ⇒ 2(x − √3)(x + √3)(x − 2) = 0
x − √3 = 0 ⇒ x = √3
x + √3 = 0 ⇒ x = −√3
x − 2 = 0 ⇒ x = 2
26 lis 11:20
Basia:
Witaj Bogdanie!
Chochlik, najpewniej literówka, bo 2 blisko 3 (na klawiaturze)
2x−6 = 2(x−3)
26 lis 11:23
Bogdan:
Dzień dobry Basiu. Masz rację, dziękuję, poprawiam.
(x2 − 3)(2x − 6) = 0 ⇒ 2(x − √3)(x + √3)(x − 3) = 0
x = √3 lub x = −√3 lub x = 3
26 lis 11:30
Agata 3: witam
mam takie zadanko z twierdzenia Talesa
Oblicz dl odcinek x
8 x 8 4
− −−− −−− −−− 4x = 160
4 2o x 20 x= 160/4 tak?
Mam mętlik czy dobrze obliczyłam . Niech ktoś sprawdzi/ na wczoraj Dzieki<zmęczony>

z lekka cos nie wyszło wiec sorry
26 lis 16:26
26 lis 16:29