limes
mm4: prosze o sprawdzenie
lim 100n3 − 0,01n4 = 100n3/100n3 − 0,01n4/100n3 = 1 − 0,0001n =
1 dązy do 1
−0,0001n dazy do −∞ a wiec
lim 1 −∞ = −∞
czy ja dobrze rozumuje?
25 lis 21:28
kimi: raczej tak
25 lis 22:24
AROB: Wynik jest dobry, ale lepiej wykonać to wyłączając przed nawias n
4 :
| | 100 | | 1 | |
lim(100n3 − 0,01 n4) = lim n4( |
| − |
| ) = − ∞ , |
| | n | | 100 | |
| | 100 | | 1 | |
gdyż; |
| → 0, n4 → ∞ , ∞ * (0 − |
| ) = −∞ |
| | n | | 100 | |
25 lis 22:44
mm4: dzieki
25 lis 22:45