Ciągi
Rovni: trzy różne liczby, ktorych suma równa się 63, tworzą ciąg geometryczny. liczby te są pierwszym,
czwartym i szesnastym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Jakie to liczby?
25 lis 12:28
Nikka: a,b, c − ciąg geometryczny
a + b + c = 63
a=a1, b = a4, c= a16 a1, a4, a16 − wyrazy ciągu arytmetycznego
b = a4 = a1 + 3r
c = a16 = a1 + 15r
Z własności ciągu geometrycznego :
b2 = a*c
(a1 + 3r)2 = a1(a1+15r)
po przekształceniach otrzymujemy a1 = r
Wracamy do sumy ciągu geometrycznego:
a1 + a1 + 3r + a1 + 15r = 63
3a1 + 18r = 63
21r = 63 (bo a1 = r)
r = 3
a = a1 = 3
b= 3 + 3*3 = 12
c = 3+ 15*3 = 48
3, 12, 48
25 lis 14:30