Dane: hp = 6 cm, α = 300 Pc, V = ?
| a2√3 | 1 | |||
Pc = Pp + Pb, Pc = | + 3* | *hb | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1 | a2√3 | ||||
V = | * Pp * h, V = | * | * h | |||
| 3 | 3 | 4 |
| a√3 | a√3 | 12 | ||||
hp = | ⇒ | = 6 ⇒ a√3 = 12 ⇒ a = | = 4√3 [cm] | |||
| 2 | 2 | √3 |
| 2 | 2 | a√3 | 4√3 * √3 | |||||
x = | hp = | * | = | = 4[cm] | ||||
| 3 | 3 | 2 | 3 |
| h | ||
Z Δ AOS obl. h : | = tgα | |
| x |
| h | ||
= tg300 | ||
| 4 |
| h | √3 | 4√3 | ||||
= | ⇒ h = | |||||
| 4 | 3 | 3 |
| 4√3 | ||
hb2 = ( | )2 + 22 | |
| 3 |
| 16 | ||
hb2 = | + 4 | |
| 3 |
| 1 | 28 | 2√7 | 2√21 | |||||
hb2 = 9 | ⇒ h = √ | = | = | |||||
| 3 | 3 | √3 | 3 |
| (4√3)2 * √3 | 3 | 3√21 | 16*3√3 | 3√21 | ||||||
Pc = | + | * | = | + | = | |||||
| 4 | 2 | 3 | 4 | 2 |
| 24√3 + 3√21 | 3 | |||
= | = | (8√3 + √21) [cm2] | ||
| 2 | 2 |
| 1 | (4√3)2*√3 | 4√3 | 16*3*3 | |||||
V = | * | * | = | = 16[cm3] | ||||
| 3 | 4 | 3 | 9 |