matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
q
deezyy:
1
wyznacz wzor funkcji wykładniczej ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2,
)
9
25 lis 17:28
Nikka:
f(x) = a
x
a∊(0,1)∪(1,
∞
), x∊R
1
f(−2) =
9
1
= a
−2
9
1
1
=
9
a
2
a
2
= 9 a = 3 lub a = −3 a= −3 odrzucamy bo −3 ∉ (0,1)∪(1,
∞
) czyli
a=3
f(x) = 3
x
25 lis 17:39
deezyy:
dzzięki
25 lis 17:42