Rozwiąż równanie
Tomek: log2(2x−3)+log22x+35=3
25 lis 14:40
Nikka: 2x − 3 > 0 i 2x + 3 > 0
| | (2x−3)(2x+3) | |
log2 |
| = log28 |
| | 5 | |
Z wł. funkcji logarytmicznej:
4x
2 − 9 = 40
4x
2 − 49 = 0
(2x −7)(2x+7) = 0
2x−7 = 0 lub 2x + 7 = 0
| | 7 | |
Sprawdzamy czy oba rozwiązania należą do dziedziny. x = − |
| nie należy, czyli rozwiązanie |
| | 2 | |
25 lis 15:00
Dadurka: najpierw dziedziny
2x−3>0
x>1,5
2x+3>0
x>−1,5
x∊(2,+
∞)
następnie 3 zapisuje za pomocą log
28
i podstawiam do równania
kiedy masz takie same podstawy mozesz opuscic log.
ozstaje
mnożysz to wszystko przez 3
i zostaje 6x−9+2x+3=24
8x=30
na koniec sprawdzasz x z Df
25 lis 15:02
Dadurka: ups ja w mianowniku 3 widziałam

25 lis 15:03
Nikka: no też się zastanawiałam czy 3 czy 5

wybrałam 5

w razie czego są obie możliwości...
25 lis 15:13