matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.1.2011
Zadania
Odp.
4
Alfo:
Mam problem z obliczeniem granicy prawostronnej przy x→ −2
+
:
11
mazuch:
witam. mam takie zadanie, że przez trójkąt ABC o polu 12cm kwadratowych poprowadzono prostą równolełą do boku BC. prosta ta przecina w połowie bok AC w punkcie D, a bok AB w pkt. E i mam
1
Wojteq25:
Trygonometria : Oblicz wartość cosα wiedząc, że α∊(0;90)
1
brg :
Klocek porusza się z prędkością Vo i uderza w sprężynę, ściskając ją o delta X. Jeżeli ten sam kolocek porusza się z prędkością Vo n razy większą , to ściska tą samą sprężynę o 3 delta X.
3
proszę o rozwiązanie:
1
2
1+
=
x−1
x−2
2
Bożena:
a) 5
x
− 3
x
+
1
> 2(5
x
−
1
− 3
x
)
8
Kisiel:
witam. nie mam pojęcia jak wykonać to zadanie, więc mam nadzieje że mi pomożecie
1
mari:
uprosc wyrazenie bardzo proooooooosze 2/√2+2√2
1
RoberQ:
Witam − mam problem w poniżzym zadaniu:
2
kasia:
SERDECZNIE PROSZĘ O POMOC W PONIŻSZYM ZADANIU
1
Baśka:
Kochani mógł by mi ktoś na pytanie ze strony http://matematyka.pisz.pl/strona/2295.html
12
Adam:
:::rysunek::: Proszę o sprawdzenie
2
Ed:
Jakie wymiary powinien mieć graniastosłup o podstawie kwadratowej, aby jego objętość była równa 4cm
3
, a pole powierzchni wynosiło 18 cm
2
?
1
adam123:
:::rysunek::: witam, suma tych wektorów wynosi 0.
2
Tommek:
Czy ktoś jest w stanie napisać mi kilka zadanek z WYRAŻEŃ WYMIERNYCH? Jutro mam spr. i nie wiem za bardzo czego można się spodziewać.
16
Pecka:
x
2
−2x−8
lim x→4
x
2
−9x+20
8
Abrab:
proźba , wytłumaczy mi ktoś co sie dzieje w tym zadanku: 1) Motorówka płynie po rzece ktorej prad ma wartosc 1m/s wzgledem brzegu.
6
czekolada:
√
8
π
jak moge obliczyc, ze np. sinα=
zawiera sie lub nie zawiera w przedziale (
, π)
3
2
1
roman:
Eta możesz mi jeszcze jedno wytłumaczyc >? w tym zadaniu >?
0
nowy:
f(x)=ułamek 2/3−3
5
czekolada:
czy to jest dobrze
tgα
=cos2α
tg2α−tgα
5
nUmer:
Witam serdecznie − mam problem z następującym zadaniem:
x
4
−1
lim
x
→
1
x
3
−1
0
bla bla :
jak obliczyć taką pochodną
9
Paweł:
obliczyc granice
10
Bożena:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się zabrać do tych zadań?
1
fruu:
Na ostrosłupie prawidłowym czworokątnym, którego ściany boczne są nachylone do podstawy pod katem 60
o
, opisano kule o polu powierzchni 16π. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego
5
Sfeoron:
27
l
o
g
3
z
2
6
Bożena:
16
x
+ 4
x
+
2
− 36 = 0
11
Łukasz:
Jednym z rozwiązań równania 3x
3
+ ax
2
+ bx + 12=0, gdzie a,b ∊ C, jest liczba 1+
√
3
. Znajdź a i b. Poziom 2 klasa liceum(poziom rozszerzony).
0
cuksik:
Y=9(x
2
+2x)
5
cuksik:
y=(x
2
+2)
3
Ewelina:
ciało rzucono pod katem α= 45
0
do poziomu z predkoscia poczatkowa V
o
= 20 m/s. Na jakiej wysokosci i po jakim czasie od chwili wyrzucenia wektor predkosci ciala bedzie tworzyl z
0
Kamil:
Narysuj wykres funkcji
0
Kinga:
GEOMETRIA ANALITYCZNA: Boki AB i AC trójkąta ABC zawarte są odpowiednio w prostych o równaniach x + y − 7 = 0 i x = 0. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C gdy środkiem boku BC jest punkt
1
Łukasz:
Jednym z rozwiązań równania 3x3 + ax2 + bx + 12=0, gdzie a,b ∊ C, jest liczba 1+√3. Znajdź a i b. Poziom 2 klasa liceum(poziom rozszerzony).
8
TOmek:
prosta k zawiera odcinek o koncach A=(4,5) i B=(7,9). Znajdź odległość początku układu współrzędnych od prostej k.
1
wow:
sprawdź równość
1−sin
1+tg
2
=
1−cos
0
>?:(:
Ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych wybieramy losowo jedna liczbę .Prawdopodobieństwo zdarzenia , że wylosowana liczba jest podzielna przez 5 wynosi :
2
Bożena:
√
8
x
*
√
3
x
= 36*2
x
0
myszka xd:
:::rysunek::: Figura F' jest podobna do figury F w skali 5/3.Wynika stąd że: A.β=5/3α B.β=3/5α C.b=5/3a
0
Bardzo proszę o pomoc:
Boki AB i AC trójkąta ABC zawarte są odpowiednio w prostych o równaniach x + y − 7 = 0 i x = 0. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C gdy środkiem boku BC jest punkt S=(2,2).
1
znaczek:
Y=(3x
2
−2)/x
2
1
znaczek:
y=(e
x
+1)/x
2
+e
x
1
Baranek:
Prosił bym o rozwiązanie krok po kroku tego zadania. 1) f(x)=sin
7
2x ln(1+x
2
)
2
TOmek:
szybkie pytanie
0
aaa:
Zbadaj wzajemne położenie prostych: L1: x+3y−z=0
2
Łukasz:
Jednym z rozwiązań równania 3x
3
+ ax
2
+ bx + 12=0, gdzie a,b ∊ C, jest liczba 1+
√
3
. Znajdź a i b.
0
kasienka:
a) ∫
x
4
−1
x−1
dx b) ∫
3(x
2
+1)
x
2
dx
0
Bożena:
(0.25)
x
−
2
= 256:2
3
−
x
54
Kaja:
Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi granice funkcji?
3
nie umiem;<:
mam jeszcze jedno zadanie ;<
5
Anka:
lim x→2
x
2
−1
x−2
lim x→ −
1
2
4x
2
−1
2x+1
1
rząd macierzy:
Witam, zaczynam uczyć się co nie co o macierzach, tzn. liczyć: 1. wyznacznik macierzy
2
Bożena:
8
x
+ 3*4
x
+ 3*2
x
+1 =0
3
nie umiem;<:
mam problem z tym przykladem napisz równanie ogólne prostej l równolegle do prostej k:4x+9y=0 i przechodzacej przez punkt
0
astral:
Oblicz, dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne pierwiastki, gdy : x
2
+2(1−logm)x +1−log
2
m=0
0
fruu:
(
r
sin2α
)
3
= ....
2
mateos4:
Pomóżcie Oblicz % masowy węgla i wodoru w cząsteczkach pierwszych dwóch alkenów i alkinów
3
Ewelina:
pochodne fizyka
nie bardzo rozumiem jak to zrobic...
0
Daria18:
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach : x − 2y + 1 = 0 oraz 3x − y − 2=0
0
Karolcia:
an=
√
n
2
+2n−1
−1
1
piotr6:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A = (0,4) i środek odcinka o końcach A = (−2,1) , B = (4,3)
0
Nyna:
OD TEGO ZALEŻY MOJE ZALICZENIE
Napisz równanie prostej stycznej do krzywej y=(3x+5)/(x
2
+3) w punkcie (1,2).
1
piotr6:
Napisz równanie okręgu o środku S = (1,2) przechodzącego przez punkt A=(4,−6) . Oblicz pole koła ograniczonego tym okręgiem
9
hmm:
jak to uzupełnić stosując notację wykładniczą ? : 7,8 * 108m = ........ km
2
fixvov:
Wyznacz dziedzinę
cos
2
x
=1+sinx
1−six
tg
2
x
=1+tg
2
x
sin
2
x
8
jakubekmarcin:
Proszę uprzejmie o pomoc
Co jest zbiorem rozwiązań nierówności:
2
kamilo:
Z podanego równania 1/(x−3) + 1/(y+2) = 2 wyznacz y jako funcję zmiennej x. Narysuj wykres funkcji y=|f(x)|.
1
Nyna:
Proszę
Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia funkcji g(x)=(x2+3)(1/3)
10
roman:
bok rombu ma długość 6
√
2
, a kąt ostry ma miarę 45 stopni . iloczyn długosci przekatnych tego rombu jest rowny >?
1
Monia:
Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 2 i krawędzi bocznej równej 5
2
aaa:
Znaleźć przedstawienie parametryczne i ogólne płaszczyzny zawierającej punkt A(1,1,2) i równoległej do wektora u=[1,−1,2] oraz prostej x=1+2t, y=−4+t, z=−t
1
Nyna:
Proszę
Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia funkcji g(x)=(x
2
+3)
(
1/3)
4
Michał:
prosze o pomoc studentów
x
3
+3x−1
lim x−>1
x−5
1
aGusia:
Dwa stożki mają identyczne podstawy o polu 16π cm2. Stożki te złączono podstawami. Ich przekrojem osiowym jest deltoid o polu 60 cm2. Oblicz objętość tej bryły, oraz pole
27
Kasia:
oblicz ∫tg
2
xdx ∫xlnxdx
0
cde:
jakubekmarcin pomóz
2
hmm:
jak to uzupełnić stosując notację wykładniczą ? : 7,8 * 10
8
m = ........ km
1
Baśka:
W 3kg roztworu znajduje się 6 dag cukru. Jakie stężenie procentowe ma ten syrop. Proszę rozwiązać to matematycznie nie używając wzrorów
5
Baśka:
9:7:4 jak zamienić ten stosunek na procenty?
7
Kasia:
x
3
+
3
√
2
−1
2
then:
lim x
1
/
x
= x→+
∞
0
Mati:
Znaleźć przedstawienie parametryczne i ogólne płaszczyzny zawierającej punkt A(1,1,2) i równoległej do wektora u=[1,−1,2] oraz prostej x=1+2t, y=−4+t, z=−t
1
mateos133:
Oblicz % masowy węgla i wodoru w cząsteczkach pierwszych dwóch alkenów i alkinów
1
Mati:
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(0,−1,2) równoległej do prostej l: x+y+z−3=0
12
cde:
x
3
−6x
2
+11x−6
jak rozwiazac granice funkcji? lim x−>1
x−1
0
bywaitak:
Zadanie Dane są 2okręgi. Pierwszy okrąg (A
1
,r
1
) a drugi okrąg (B
1
,r
1
) takie że:
17
roman:
:::rysunek::: czesc ...mam do kogos zadanie ....
1
aGusia:
Dwa stożki mają identyczne podstawy o polu 16π cm
2
. Stożki te złączono podstawami. Ich przekrojem osiowym jest deltoid o polu 60 cm
2
. Oblicz objętość tej bryły, oraz pole
3
Michal:
Witam Prosz•e o pomoc w zadaniu z granic funkcji prosze o rozpisanie mi dokładnie rozwiazania tego zadania
3
Adam:
co oznacza, ze stosunek dlugosci bokow ab i bc jest rowny 2
? znaczy to ze odcinek ab jest dluzszy o 2 od bc
czy jak? sory za za takiee glupie pytanie ale nie wiem
0
martha:
Obliczyć monotoniczność i wyznaczyć ekstrema lokalne następujących funkcji: a) y=lnx/
√
x
7
Adrian:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań: x + y = 2k
3
Monia:
Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o długości 1 jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni
0
Monia:
Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego w którym krawędź boczna o długości 1 jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni
0
Monia:
0
Monia:
8
tom12:
Pomóżcie mi to rozwiązać zadanie
17
Paulina:
Która z nierówności opisuje przedział x∊<−6;2> I są odpowiedzi /− wartosć bezwzględna − nie mogłam znaleźć symbolu
1
karol:
3/4%=123
12
Wojtek:
:::rysunek::: Różnica długości przekątnej i boku kwadratu jest równa 4 cm. Oblicz pole p kwadratu.
0
bartekp1122:
jeżeli zbiorem wartości funkcji y=(x−5)
2
−q jest przedział <2;
∞
) to: a)q=−5
10
Nikusia:
2x/x−7=x/x+1
11
Antoni:
Przepraszam mógły by mi ktoś pomóc w tych 2 zadankach ? Bardzo proszę Rozłóż na ułamki proste Wiem o co w tym chodzi ale na dole jest z x
2
i właśnie nie wiem jak
1
wojjtazz:
Pilne ! Analiza matematyczna − studenci
Witam mam do obliczenia długość krzywej z y=2
√
x
3
0
jola:
uczniowie klasy pierwszej napisali klasowke, 30% uczniow otrzymalo piatke, 40% otrzymalo czworke, 8 uczniow dostalo ocene dostateczna, a pozostali ocene dopuszczajaca. srednia ocen
3
jola:
pytania do krzyzowki z haslem ( w nawiasie bede pisala do kazdego pytania ile liter musi byc)
6
kasia:
oblicz ekstrema lokalne funkcji: y=3 arcsin x
2
2
michael:
Pomoże ktoś w obliczeniu asymptot funkcji:
1
ania:
podaj wzor funkcji liniowe y=f(x), której wykres nachylony jest do osi OX pod katem α i ktora spelnia dodatkowy warunek:
1
no bądźcie ludzie ;p:
http://matematyka.pisz.pl/forum/75085.html
4
jac1993:
(x
4
+5x
3
+10x
2
+40x+22) : (x
2
+7)=
0
tomek:
Muszę wyliczyć przedziały monotoniczności tej funkcji...dzieki za pomoc
0
student:
Znaleźć wszystkie podpierscienie pierścienia Z
2
*Z
2
*Z
2
0
mac:
pleessee dane sa dwa pojemniki, w pierwszym jest 6kul bialych i 5czarnych w drugim 4biale i 5czarnych
9
kasia:
oblicz pochodną funkcji: f(x)= tg
2
√
1/3
+ x
5x
1
cloe:
3
√
3
Dla pewnego kąta ostrego alfa spełniony jest warunek sinα+cosα=
. Olicz sinαcosα.
5
2
2pac:
Bolek goni Lolka. Początkowa odległość między nimi wynosi 162 m. Krok Bolka ma 0,9 m, krok Lolka 0,75 m. Bolek w ciągu 4 sekund robi 20 kroków, a Lolek w ciągu 5 sekund robi 24 kroki.
1
lrf1t:
Pewną odległość jeden pociąg przebywa w ciągu 4 godz. Drugi pociąg, którego prędkość jest o 14 km/h większa, przebywa tę samą odległość w czasie 3 godz. Jakie są prędkości pociągów?
1
lrf1t:
Łódź motorowa płynęła l godz. i 10 min. z prądem rzeki, a następnie l godz. i 45 min. pod prąd i przepłynęła łącznie 42km. Prędkość tej łodzi na stojącej wodzie wynosi 15 km/h. Jaka była
0
martus:
oblicz asymptote ukosna a=lim −x
3
+9x/ x
2
zyga:
f(x)= 3x−6
8
no bądźcie ludzie ;p:
Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A,B ⊂ Ω,jeśli:
1
P(A) =
2
1
P(B) =
3
1
P(A∩B) =
4
bardzo proszę o wytłumaczenie, bo nie czaję tego
1
Goper:
5−
√
5
+10
5
seth:
Ok jeszcze jedno:
2
CAŁECZKI:
Może pokusi się ktoś, nie koniecznie o gotowe rozwiązanie, wystarczą mi wskazówki.
3
333:
funkcja wykładnicza f(x)=2
x
, w zbiorze liczb rzeczywistych jest a) rosnąca
2
333:
z pojemnika w którym jest 5 kul białych , 3 zielone i 2 czarne wylosowano bez zwracania 3 kule. jakie jest prawdopodobieństwo , że będą tego samego kolory ?
0
Paweł:
Witam, nie jest to zadanie ale także chodzi o matematykę. Dostałem pytanie z matematyki dyskretnej, brzmi ono:
1
MCC:
Liczby naturalne − liceum
5
qń:
Jeżeli log
2
7 = a, to ile wynosi liczba log
2
56? I oczywiście jak to policzyć.
1
jolka:
Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni.Suma długości tworzącej i promienia podstawy wynosi 24 cm.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.
2
mania:
jak to rozwiazac> rzucamy kostka do gry.oblicz prawdopodobienstwo otrzymania liczby oczek wiekszej od trzech,
4
seth:
lim = ( 1 +
2
n
)
2
n→
∞
2
Maturzysta:
Prosze o wsparcie 1. Liczby 1234567 ustwiamy w sposob losowy w ciag. Oblicz
10
Roszpunka:
Granice. Przekształcać do e czy normalnie liczyć?
2
Edek:
skoro prawdopodobienstwo to Liczby 1234567 ustwiamy w sposob losowy w ciag. Oblicz prawdopodobienstwo.
1
Edek:
Ze zbioru cyfr od 1 do 9 losujemy 2 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejnosci losowania liczbe dwucyfrową.Oblicz prawdopodobienstwo ze w ten sposob ulozymy liczbe wieksza
6
rafał:
x
2
−4
>0
4|x|−x
2
0
Ja:
Może pokusi się ktoś, nie koniecznie o gotowe rozwiązanie, wystarczą mi wskazówki.
6
Adam ...:
Oblicz największą wartość funkcji f(x) =
1
2
x
2
+ 2x + 1 w przedziale <−1,2>
0
datka:
26,1={a1*708,1}{708.1+a2} 52,1={a1*2410,6}{2410,6+a2}
1
zuziaa:
Mama Mateusza,kupując pralkę,zapłaciła 2/5(dwie piąte) należności gotówka,a pozostala kwotę w wysokości 1500zł słaciła ratami. Ile kosztowała pralka?
17
emi:
ze zbioru liczb 1,2...10 losujemy jedna. Oblicz prawdop otrzymania liczby podzielnej przez trzy, jezeli wiadomo, ze otrzymano liczne parzysta
1
Muszka:
hej
mam kilka zad. do rozwiazania z ciągów. Moze mi ktos pomoc?
1. W ciagu arytmetycznym a
1
=4,S
3
=27. wyznacz różnicę tego ciągu.
1
krzysiek2005:
siema, jest taki wzor na liczenie granic: lim(x−>0) (1+Ax)
1/Ax
=e
7
Bazyli Homej:
Samochód jedzie z prędkością v
0
100km/h. Nagle w odległości l = 50m kierowca zauważa przeszkodę. Czy ma możliwość uniknięcia zderzenia z przeszkodą, jeżeli największe opóźnienie
5
zuzia:
Mama Mateusza,kupując pralkę,zapłaciła 2/5(dwie piąte) należności gotówka,a pozostala kwotę w wysokości 1500zł słaciła ratami. Ile kosztowała pralka?
1
Kaśka:
asymptoty
1
Kasia:
Znajdź płaszczyznę symetryczną do płaszczyzny β: 2x−y+z−7=0 względem punktu P(2,3,−1). Bardzo proszę o pomoc.