planimetria
roman:

czesc ...mam do kogos zadanie ....
dany jest trojkat abc. odcinki AO, CO sa odpowiednio dwusiecznymi katow α i γ [ jak na
rysunku ]. kat β w tym trojkacie ma miare ... >?
19 sty 17:43
jakubekmarcin: kąt przy C jest = kątowi przy A?
Bo z tego co widzę, to dwa razy narysowałeś taki sam "znaczek" nie wiem jak to nazwać
19 sty 17:45
roman: nie nie przy A jest alfa α , a przy C jest gamma γ
19 sty 17:46
roman: sorry za rysunek ..
19 sty 17:46
bart:
19 sty 17:47
Marcin W: 20
19 sty 17:47
roman: wow ....
19 sty 17:48
Marcin W: acha przy A jest α myślałem ze γ
19 sty 17:48
roman: ej marcin z kad jestes mniej wiecej >?
19 sty 17:48
roman: szybko sie uwinołes z tym rysunkiem ... a moze lepiej by było jak by ktos mi to wytłumaczyl
jak do tego doszedl ...
19 sty 17:49
Lidia: kąt przeciwległy do kąta 100∧ ma tyle samo czyli a trójkącie AOC kąty mają równo po 40 stopni.
skoro są to połowki, to γ=2x40∧=80∧ −−> 80∧+80∧+β=180∧ więc β=20stopni
19 sty 17:49
roman: bo odpowiedz to ja znam
19 sty 17:49
Marcin W: i tak 20

w sumie wyjdzie
19 sty 17:49
roman: no tak ... dziekuje wszystkim
19 sty 17:51
Marcin W: ja juz mowie romanie

popatrz na sumę katów w trojkacie abc
α+γ+β=180 (*)
teraz popatrz na trojkat AOC suma jego katow tez 180 powinna byc zatem
α/2+γ/2+100=180 |*2
α+γ=160 <−−−− to podstawiam teraz do równania oznaczonego jako (*)
i mam
160+β=180
β=20
19 sty 17:52
roman: tak tak dziekuje Ci Marcinie .... ale juz Lidia mi to napisała

Marcin z okolic Srody wlkp >?
19 sty 17:53
Marcin W: ja jestem z Podlasia
19 sty 17:53
roman: nie to nie sorry myslalem o kims innym kto sie tak podpisuje ,,, no nic jeszzcze raz dzieki i
pozdrawiam
19 sty 17:54