dero2005: rys pierwszy
V
x − składowa prędkość pozioma, cały czas jednakowa
V
y1 − składowa pionowa prędkość, maleje zgodnie ze wzorem v = v
o−gt
rys drugi
składowa pozioma taka sama
| | Vy2 | |
składowa pionowa zmalała do wartości takiej, że |
| = tg 30
|
| | Vx | |
jednocześnie V
y2 = V
y − gt
z tego wzoru obliczamy czas, po którym wektor prędkości skręci się z 45 do 30 stopni
następnie obliczamy wysokość, czyli drogę, którą wykonało ciało od początku do rozpatrywanego
punktu poruszając sie w górę ruchem jednostajnie opóźnionym w czasie t