funkcja wykładnicza ;/
Bożena: 16x + 4x+2 − 36 = 0
19 sty 20:52
Grześ: t=4
x t>0
t
2+16t−36=0
√Δ=20
4
x=2
2
2x=2
2x=1
19 sty 20:54
Edek: 42 * 4x + 4x * 42 − 62=0
19 sty 20:55
Edek: t=4x
19 sty 20:55
Bożena: dziękuję, w ogóle nie wiem jak się zabierać do tych równań, macie na to jakis sposób?
19 sty 21:00
Grześ: trzeba ruszyć główka i wprowadzić zmienna pomocniczą, aby równanie/nierównośc byłą przejrzyste.
Nie ma uniwersalnej metody...
19 sty 21:04
Grześ: niekiedy nie trzeba, niekiedy pasuje ja wprowadzić dla wygody po prostu

19 sty 21:05