Rozłóż na ułamki proste
Antoni: Przepraszam mógły by mi ktoś pomóc w tych 2 zadankach ? Bardzo proszę
Rozłóż na ułamki proste Wiem o co w tym chodzi ale na dole jest z x
2 i właśnie nie wiem jak
to ugryść
| 17x2 − x − 26 | |
| = |
| (x2 − 1)(x2 −4) | |
oraz
Obliczyć albo chociaż napisać co zrobić z tą 9
4
x − 9 * 2
x + 8 = 0
Dochodzę do
2
2x − 3
2 * 2
x + 2
3 = 0 i nie wiem co dalej
19 sty 16:13
M4ciek:
4x − 9 * 2x + 8 = 0
22x − 9 * 2x + 8 = 0
2x = t
t2 − 9t + 8 = 0
Δ = 49
√Δ = 7
t1 = 1 v t2 = 8
2x = 1 v 2x = 8
x = 0 v x = 3
19 sty 16:43
M4ciek:
Na ułamki proste ? Czyli skrocic?
19 sty 16:59
Antoni: Ułamki proste czyli Ax2−1 itf B przez cos tylko niewiem własnie ile będzie liter i
chyba będą one ax i Bx ale własnie nie jestem pewny ps dzięki za up
19 sty 17:15
M4ciek: Moment pomysle
19 sty 17:16
M4ciek: Przepisz cale zadanie bo mysle ,ze tam cos jeszcze jest napisane
19 sty 17:20
Antoni: Następujące wyrażenia rozłóż na ułamki proste
podam przykład
| 11x −1 | | 11x − 1 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| 3x2 − 5x −2 | | (3x+1)(x−2) | | 3x+1 | | x−2 | |
| | A(x−2) − B(3x+1) | |
|
| |
| | (3x+1)(x−2) | |
11x−1 = Ax =2A + 3Bx + B
11 + A+3b
−1 = −2A + B
Mniej więcej na takiej zasadzie tylko własnie na dole znajdują sie x
2 i tam jakoś inaczej to
się robi
19 sty 17:34
AS:
| 17*x2 −x − 26 | | A*x + B | | C*x + D | |
| = |
| + |
| |
| (x2−1)*(x2−4) | | x2−1 | | x2−4 | |
| 17*x2 −x − 26 | |
| = |
| (x2−1)*(x2−4) | |
| (A*x + B)*(x2 − 4) + (C*x + D)*(x2 − 1) | |
| |
| (x2 − 1)*(x2 − 4) | |
Porządkując liczniki i porównując współczynniki mamy układ równań
A + C = 0 Po rozwiązaniu układu równań mamy
B + D = 17 A = 1/3 B = 3 C = −1/3 D = 14
−4*A − C = −1
−4*B − D = −26
19 sty 17:35
Antoni: Dziękuje ci bardzo
19 sty 17:45
19 sty 17:51
jakubekmarcin: y=ax2
19 sty 18:03
jakubekmarcin: ale żeby od razu trygonometryczna...
19 sty 18:03